Rata de infectare în orașul Iași a ajuns, joi, la 4,23 la mia de locuitori, în condițiile în care rata de incidență este în creștere în toate localitățile din țară, primarul orașului a făcut câteva precizări legate de pelerinajul organizat de Sfânta Parascheva.
„Dacă vom ajunge la concluzia că pelerinajul, într-o formă controlată împreună cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, se va face, se va face nu după buletin, ci după starea de sănătate, de vaccinare. Ne vom sfătui cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei care deja ne-au solicitat sprijinul pentru a le asigura câteva sute de mii de litri de dezinfectanţi, câteva zeci de mii de măşti, pelerine de ploaie, dacă va fi cazul. Pentru a nu aglomera zona centrală avem în vedere să organizăm mai multe puncte de vizionare a Sărbătorii religioase de pe 14 octombrie, astfel încât să nu depăşim numărul maxim prevăzut de lege prin asigurarea scaunelor necesare”, a declarat Mihai Chirica, primarul Iașiului, joi, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.
Edilul a mai transmis că nu vor putea fi mai mult de 1.000 de persoane în spaţiul deschis. Acesta a mai spus, o decizie de interzicere a pelerinajului va fi greşită pentru că „va scoate la suprafaţă mişcări extremiste, care nu sunt în favoarea religiei, ci sunt extremiste politic”, ceea ce s-a întâmplat şi anul trecut.
„Pe de altă parte, vom ajunge la dezamăgirea unei populaţii care o dată pe an se întâlneşte cu această taină a Sf. Cuvioase Parascheva. Este, desigur, o presiune mare pe autorităţile care trebuie să suporte consecinţele unui asemenea demers”, a mai adăugat primarul.
Anul trecut pelerinajul s-a ținut în condiții speciale
Autoritățile au anunțat anul trecut că la eveniment pot participa doar locuitorii Iașiului, numărul fiind limitat la 500 de persoane. Asta deși în anii trecuți la pelerinaj participau în jur de 10.000 de oameni.
Restricțiile impuse de autorități i-au nemulțumit pe oameni, iar câteva zeci de persoane au protestat atunci în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași.
BOR a caracterizat această decizie a autoprităților drept „o măsură disproporţionată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”.
Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR, când s-a stabilit ca în data de 14 octombrie să fie organizat hramul acesteia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro