Primarul Belgradului face presiuni pentru exhumarea eroului iugoslav, argumentând că mutarea lui Tito în Kumrovec, locul său de naștere, este o problemă principală pentru Serbia.

„Cred că mutarea mormântului lui Josip Broz Tito de la Muzeul Iugoslaviei este o chestiune extrem de importantă pentru poporul sârb și pentru viitorul acestei țări”, a spus Aleksandar Šapić în timpul unei reuniuni a adunării municipale, care a fost convocată pentru a discuta despre probleme bugetare.

Aleksandar Vučić, președintele Serbiei: „Nu se va întâmpla asta”

Însă într-un interviu acordat săptămâna aceasta publicației Politico, Aleksandar Vučić, președintele Serbiei a dezaprobat această idee.

„Nu se va întâmpla asta. Nu am fost niciodată un mare fan al comuniștilor și al regimului comunist, dar Josip Broz Tito face parte din istoria noastră, a trăit aici, a fost înmormântat aici și va rămâne o parte a istoriei sârbe și iugoslave”, a spus președintele Serbiei.

Josip Broz Tito a fost un titan al istoriei iugoslave și a condus țara timp de mai mulți ani, când era un stat comunist. A fost înmormântat la Belgrad, în 1980. Deși majoritatea poporului îl consideră, încă, o figură emblematică, naționaliștii cer ca rămășițele sale să fie mutate dincolo de granițele Serbiei.

Vrea un monument dedicat lui Dragoljub „Draža” Mihailović

Aleksandar Šapić a adăugat că, în loc să întrețină mausoleul lui Tito, care face parte din complexul mai larg al Muzeului de Istorie Iugoslavă din capitală, Belgradul ar trebui să ia în calcul ridicarea unui monument dedicat lui Dragoljub „Draža” Mihailović, liderul sârb al mișcării Chetnik, care a colaborat cu naziștii și care a fost condamnat la moarte de Tito după cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Cred că ar trebui să aibă în sfârșit un monument în Belgrad, într-un loc demn, în centrul orașului”, a declarat primarul Belgradului.

Urmărește-ne pe Google News