Cam așa se joacă Mayor Danger, jocul creat de șase tineri în cadrul game jam-ului „Games and Politics”, organizat de Institutul Goethe. Și povestea jocului a pornit tocmai de la bucata de 12 hectare retrocedată pe vremea primarului Adriean Videanu, dar care încă poate fi salvată de la a se construi pe ea, cu ajutorului primarului de acum, Robert Negoiță.
Central Park-ul Bucureștiului ar putea scăpa de la construire
„Parcul IOR este cu câteva etaje mai sus decât Central Park din New York”, spunea în urmă cu doi ani Robert Negoiță, primarul sectorului 3 al Capitalei.
Iar Parcul IOR chiar arată bine, e luminat, curat și păzit, iar în weekend dă în clocot de lume. În coasta parcului este o bucată lăsată în grija lui Bau-bau, pe care locuitorii din zonă o știu și o cam ocolesc, mai ales cum se lasă întunericul. Bucata aia insalubră de 12 hectare ar putea deveni lesne un ansamblu imobiliar cu vedere spre lac. Poate fi salvată de împărăția betoanelor printr-un PUZ (plan urbanistic zonal), care să schimbe profilul terenului din parțial construibil în neconstruibil și să rămână spațiu verde.
Flavia Dobrescu, Alexandru Românu, Andrei Albu, Cristina Pârvu, Bogdan Gheorghiu și Silviu Lazăr nici măcar nu se cunoșteau până acum trei săptămâni. Acum îi leagă un joc pe calculator și o cauză socială.
„Eu stau în Titan, pe lângă Parcul IOR, de altfel ies destul de des în IOR să mă plimb, să fac sport, să respir aer curat. Și am aflat că se poate implementa un nou plan urbanistic zonal. Conform vechiului plan, terenul este construibil, dar noul PUZ poate să redreseze această situație și poate să fie spațiu verde”, a explicat Andrei Albu, unul din membrii echipei.
Teren cu interdicție temporară de construire
Reprezentanții Primăriei Sectorului 3 au explicat pentru Libertatea statutul terenului care ar putea fi schimbat.
„În momentul de față, proiectul «PUZ coordonator al sectorului 3 al Municipiului București” se află în dezbatere publică. În urma întâlnirilor organizate până în prezent pe tema proiectului de Plan Urbanistic Zonal al sectorului 3 s-a decis ca porțiunea de teren la care faceți referire să fie retrasă de la reglementare. Decizia a fost luată întrucât parcela respectivă este obiectul unui proces în instanță, intentat de Primăria Sectorului 3. În prezent, terenul are interdicție temporară de construire până la clarificarea litigiului din punct de vedere juridico-administrativ referitoare la statutul de «spațiu verde» al terenului. Odată clarificată situația, porțiunea de teren în cauză va fi reglementată”, au explicat aceștia.
Deși în joc nu se spune primarului pe nume, cu toții l-au avut în minte pe Robert Negoiță. „Avem două părți: Robert Negoiță, primarul, care este personajul principal coordonat de utilizator. În joc este «the mayor» și am decis să-l lăsăm generic așa, dar e clar pentru toată lumea. Și am luat tema confruntării cu protestatarii, care e una destul de vie în România în momentul de față”, explică demersul și Flavia.
„Poate fi jucat și de cine nu se identifică și cu această situație și nu e din București, pentru că jocul este un simbol al unei situații. Deci, jocul are și o componentă de universalitate. Într-o societate normală, puterea ar trebui să fie la cetățeni”, mai spune unul dintre creatori.
De unde și până unde papagalii devin arma edililor?
„Mie îmi place foarte mult expresia românească «a face pe cineva din papagal» și după cele două dezbateri publice la care am asistat mi s-a părut că această expresie i se potrivește foarte bine primarului și bucătăriei sale de specialiști care legitimează științific ce face el. Există o dualitate aici, avem, pe de o parte, expresia la figurat – a face din papagal – a induce pe cineva în eroare, a păcăli, a manipula, pe de altă parte, în joc, emiți fizic papagali, tragi cu papagali în protestatari. Și există această dualitate dintre papagalul la propriu și cel la figurat. Care mie mi se pare destul de isteață”, își explică ideea Andrei.
Mayor Danger poate fi jucat gratuit aici. Și pe lângă partea distractivă, ideea creatorilor Mayor Danger este să atragă suficient atenția încât pancartele să fie mai multe și mai puternice decât papagalii și în viața reală.
Citește și:
Scrisoare deschisă a unor supraviețuitori din Colectiv adresată premierului și ministrului Sănătății. Andrei Găluț, solistul Goodbye to Gravity, printre semnatari