Consilierii locali ai sectorului 3 au dezbătut și aprobat în ședința din 26 ianuarie o hotărâre privind activitatea serviciului de salubrizare de sortare a deșeurilor reciclabile, adică hârtie, metal, plastic, sticlă. Hotărârea prevede regulamentul și caietul de sarcini care stabilește condițiile de desfășurare a acestei activități.
Practic, hotărârea vine ca o bază pentru un nou contract de preluare și de sortare a deșeurilor. Activitate pe care societatea SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 nu o mai poate face pentru că nu mai are autorizație de mediu. A rămas fără ea vara trecută, din cauza nenumăratelor probleme pe care autoritățile de mediu le-au găsit la stația de sortare de la Cățelu, închisă deja de mai bine de jumătate de an.
„Să scăpăm de deșeurile pe care le depozităm în gospodăria noastră proprie”
Astfel, Direcția Generală de Salubritate Sector 3, operatorul de salubritate din sector, din cadrul primăriei, a fost nevoită să caute alternative.
„Ne aflăm în imposibilitatea de a ne autoriza pe stația de sortare. Trebuie să ieșim din această problemă cu ajutorul unui contract”, a spus Florin Manea, directorul Administrației Domeniului Public, în ședință. Contractul ce urmează a fi semnat în baza acestui regulament va fi unul temporar, pe o perioadă de șase luni, „o procedură de urgență pentru deblocarea situației actuale”. Apoi, va fi reluată procedura pentru un contract mai mare, cu delegarea gestiunii către o societate a primăriei, cel mai probabil tot către Salubrizare și Deszăpezire dacă va obține din nou autorizația de mediu.
„Trebuie să scăpăm de deșeurile reciclabile pe care noi acum le stocăm și stăm cu ele în gospodăria noastră proprie”, a adăugat Florin Manea.
Negoiță refuză să spună unde sunt depozitate gunoaiele
El nu a precizat unde „în gospodăria noastră proprie” sunt depozitate acum deșeurile reciclabile. Primarul Robert Negoiță a intervenit însă și a spus că „suntem cu totul în afara legii, în afara oricărei normalități”.
Riscăm în orice moment să vină Garda de Mediu peste noi să ne dea amenzi pentru că suntem în ilegalitate totală. Riscăm enorm amendă de la Garda de Mediu, riscăm ridicarea licenței de la salubritate, riscăm nenorociri
Robert Negoiță, primarul sectorului 3
„Spuneți-ne ce să facem cu acel reciclabil și facem”, a adăugat Negoiță, supărat că proiectul de hotărâre a mai fost de două ori pe ordinea de zi, însă a fost respins de fiecare dată.
Munții de gunoaie din sectorul 3
Nici primarul nu a vrut să spună, întrebat de consilierii USR, unde sunt depozitate în prezent deșeurile. „N-are rost să intrăm în detalii”, a fost răspunsul său.
Toamna trecută, Garda de Mediu a amendat cu 60.000 de lei Primăria Sectorului 3 pentru un depozit de deșeuri amenajat ad-hoc într-o zonă neîmprejmuită din strada Drumul Lunca Corbului. Mașinile societăților din subordinea primăriei au transportat săptămâni la rând gunoaie, pe care tot acolo le sortau și le tocau, după cum a scris Libertatea atunci. Grămezile de gunoaie atingeau și cinci metri înălțime.
Pentru un alt depozit de gunoaie, de data aceasta din zona Republica, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a deschis dosar penal. De asemenea, Garda de Mediu a făcut plângeri primăriei după ce a prins firmele din subordinea sa îngropând gunoaie în altă zonă din sector, lângă stația de metrou Anghel Saligny, aproape de fosta stație de sortare de la Cățelu.
SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 plănuiește să cumpere stația de sortare a Iridex din Chitila, potrivit Hotnews. Firma s-a arătat deschisă la negociere și a încheiat un memorandum cu Consiliul Local Sector 3, care are termen până pe 5 februarie să decidă dacă aprobă sau nu începerea evaluărilor de costuri. Dacă va fi cumpărată stația Iridex de societatea primăriei, acolo ar putea fi relocate și echipamentele din stația veche de la Cățelu, mai arată sursa citată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro