„Într-o singură săptămână, prețul total al gazului (moleculă, transport, distribuție și acciză) a crescut de la 550 la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de 4 ori. Această explozie de prețuri este fără precedent și nimeni nu-i poate face față, singur. Astăzi costurile pe zi sunt în jur de două milioane de lei. Un milion de euro la două zile!”, a precizat primarul Timișoarei.

El subliniază că, dacă prețurile rămân la actualul nivel, primăria va trebui să plătească, în ianuarie și februarie, câte 100 de milioane de lei în fiecare lună. Această creștere se adaugă deja datoriilor istorice pe care le are operatorul local – Colterm.

„De aproape 2 ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi și cu plata în avans, din cauza celor 70 de milioane de lei acumulați ca datorie în ultimii ani. Am început să plătim datoriile istorice și am ajuns să fim la zi și cu plata facturilor curente. În total 132 de milioane de lei a plătit municipiul către Colterm de la începutul anului, cât plătim pentru curățenie, reparația străzilor și întreținerea spațiilor verzi la un loc”, afirmă edilul.

Dominic Friz cere o soluție la nivel național pentru plata facturilor întrucât, afirmă el, primăriile care se bazează pe un sistem public de termoficare nu au fonduri suficiente pentru a achita prețurile crescute la gaze.

„Problema este că prețul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice, și nu există, nici măcar la Primărie, banii necesari pentru aceste plăți. Și nu doar Primăria Timișoara este în această situație, ci multe dintre orașele care au un sistem public de termoficare. De aceea, pe lângă soluțiile locale, dintre care creșterea costului gigacaloriei în condițiile în care subvenția este la limita maximă permisă de lege și restructurarea profundă a companiei sunt inevitabile, este nevoie și de o soluție națională”, completează Fritz.

El menționează și două soluții aflate în dezbatere la nivel național, proiectul de lege al PSD de plafonare a prețurilor și propunerea premierului desemnat Dacian Cioloș privind reducerea TVA la energie de la 19% la 5%, subvenționarea CET-urilor, credite fiscale pentru IMM-uri, ori exceptarea de la plata certificatelor verzi.

„Toate aceste propuneri sunt bine-venite, oricine le-ar promova, pentru că sunt salvatoare pentru orașe, altfel nu ar mai avea niciun leu pentru investiții și pentru cetățeni. Fac un apel la partidele parlamentare să găsească un consens în jurul acestor soluții și să le promoveze de urgență prin Parlament. Fără soluții naționale, Timișoara nu se va putea proteja împotriva acestei furtuni perfecte în economia globală”, conchide primarul Timișoarei.

De altfel, și Asociația municipiilor a atras atenția că românii care locuiesc în marile orașe și sunt racordați la sistemele centralizate de producere a energiei termice riscă să suporte în această iarnă facturi mult mai mari la încălzire, din cauza creșterii prețurilor la gaze. Primarii marilor orașe au cerut sprijin financiar de la guvern pentru a rezista pe timp de iarnă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News