E 17 septembrie. Dimineața, în jurul orei 9.00, pe șoseaua București-Târgoviște, la nr. 10, e forfotă: angajații firmei United Colors Team SRL lucrează la un gard care împrejmuiește Complexul de Servicii Sociale Străulești și din imaginile surprinse de fotoreporterul nostru se vede și cadrul unui viitor panou de reclame.

Viitor panou de reclame | Foto: Vlad Chirea

Imaginea cu muncitorii lucrând de zor nu ar avea de ce să stârnească interesul unui trecător neavizat. Poate doar un “detaliu” l-ar face ceva mai atent, un detaliu vizibil și în fotografii: niciun muncitor nu poartă mască de protecție.

Dacă trecătorul s-ar apropia puțin, ar vedea în spatele muncitorilor, pe o tăblie așezată la intrare, numele instituției – un cămin de bătrâni aflat în subordinea Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 1. 

Intrarea în perimetrul căminului de bătrâni Străulești | Foto: Vlad Chirea

Iar dacă trecătorul ar fi la curent cu scopul lucrărilor prestate de echipa deplasată la Străulești, dar și cu faptul că acest centru este, de câteva săptămâni, un focar de coronavirus, ar avea toate motivele să fie indignat.

Primăria Sectorului 1 a decis să repare gardul unei instituții pe care oricum vrea să o dărâme. În locul acesteia ar urma să fie construit un nou spital de urgență, una dintre principalele promisiuni electorale ale actualului primar, Daniel Tudorache.

Și dacă tot e campanie electorală, pe bani publici se ridică în regim de urgență și un panou publicitar, care ar urma să le amintească locuitorilor sectorului 1 de ipoteticul spital.

Contract de peste 400.000 de lei prin încredințare directă

La începutul lunii iunie, Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate din subordinea Primăriei Sectorului 1 a atribuit, prin cumpărare directă, un contract de 442.436 de lei către firma SC United Colors Team SRL.

Contractul vizează, conform descrierii din SICAP, “lucrări de construcții arhitectură împrejmuire, pentru amplasarea unei structuri ușoare, demontabile, pentru publicitate temporară, La obiectivului de investiții Spital de Urgență, din Șoseaua București-Târgoviște nr. 10, sector 1, București”.

Firma care a primit acest contract este deținută de un anume Petrică Paraschiv, despre care site-ul Buletin de București a scris, de curând, că ar fi un afacerist care a colaborat cu Marian Vanghelie și că este membru PSD. Conform declarației de avere depuse în 2009, el a fost director adjunct al Agenției Naționale a Locuințelor.

Am încercat să îl contactăm pe Paraschiv, însă la numărul de telefon indicat în SICAP nu a răspuns nimeni.

Viitor panou de reclame | Foto: Vlad Chirea

Am contactat, de asemenea, Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate din sectorul 1, deținută de Consiliul Local – cea care a atribuit acest contract. Ne-a răspuns la telefon o angajată a companiei care a refuzat să ne dea detalii despre lucrare.

Compania despre care vorbim a fost implicată într-un scandal chiar de la înființare, anul trecut, când a inițiat o licitație în valoare de 60 de milioane de euro pentru construirea unor patinoare, deși nu intra în atribuțiile sale. În cele din urmă, licitația a fost anulată. 

Acum, ea se va ocupa de construcția Spitalului Sf. Vasile cel Mare, cel promovat de posturile de televiziune printr-un videoclip retras de CNA, după ce membrii Consiliului au stabilit că primarul Dan Tudorache își făcea reclamă mincinoasă. 

În lipsa promovării pe posturile TV, Primăria Sectorului 1 face, așadar, altceva: publicitate în locul unde se dorește a fi construit acest spital. Pentru asta repară și gardul din spatele panoului, deși acesta are toate șansele să dispară, dacă noul spital va fi construit cu adevărat.

Tudorache: “Nu afectează bătrânii din centru”

L-am contactat pe primarul Dan Tudorache pentru a afla cum explică faptul că acest contract a fost atribuit înainte să se ia vreo decizie la nivel local legată de relocarea căminului de bătrâni și cum explică “reparațiile” la gardul care împrejmuiește complexul, în condițiile în care toate clădirile și anexele urmează să fie demolate. 

Primarul sectorului 1, Dan Tudorache | Foto: Hepta

Tudorache susține că nu știe despre ce este vorba, că “o fi gardul stricat”, și că, în orice caz, ceea ce fac muncitorii în curte “nu afectează bătrânii din centru”.

Pe 17 septembrie, în jurul prânzului, Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat, cu 14 voturi favorabile și 8 împotrivă, proiectul de Hotărâre care prevede relocarea căminului de bătrâni și folosirea terenului din zonă pentru construcția spitalului dorit de Tudorache. Primarul sectorului 1 nu a fost prezent la ședința desfășurată online.

Votul pe proiect a venit la mai bine de trei luni de la contractul pentru reclamă – practic, primăria a dat banii pentru promovare înainte să știe dacă va avea votul consilierilor.

Consilierii USR protestează

În timpul ședinței, consilierii USR Cristina Munteanu și Oliver Leon Păiuși au vorbit despre situația oamenilor din centru, care se zbat între viață și moarte, după ce, potrivit primarului Tudorache, 65 dintre cei 82 de rezidenți au fost diagnosticați cu COVID-19.

Cristina Munteanu a atras atenția asupra faptului că acest proiect a primit aviz negativ de la departamentul juridic din cadrul primăriei, având probleme de legalitate, și a susținut că, în cadrul centrului, șase persoane au decedat deja, în ultimele săptămâni.

La rândul lui, Păiuși a spus că, din câte știe, imobilul unde bătrânii urmează să fie mutați nu este gata, fapt regăsit și în documentația aferentă proiectului de hotărâre. 

Mai târziu, în discuția cu Libertatea, primarul Tudorache a declarat că rezidenții nu vor fi mutați până când nu vor fi declarați vindecați.

“Nu în mandatul ăsta”, în orice caz, a spus el, după ce a fost atacat de reprezentanții opoziției pe motiv că ar obliga relocarea bătrânilor chiar în această săptămână.

Tudorache: “Acum muriți de grija bătrânilor din Străulești, doamna Armand?”

Tudorache a publicat pe Facebook un text acid la adresa principalei sale contracandidate, Clotilde Armand – care vorbise despre situația din centru – și a acuzat-o de dezinformare. 

“Acum muriți de grija bătrânilor din Străulești, doamna Armand? (…) În Complexul Social de Servicii Străulești sunt cazate 82 de persoane, nu 91 (chiar de la început sunteți prost informată, probabil de consilierii USR, ceea ce nu mai e nicio surpriză). Din acestea, 65 de persoane au fost confirmate pozitiv cu COVID-19. Trei persoane sunt acum spitalizate, iar 79 sunt izolate. Tot în izolare este și personalul format din 26 de persoane, iar în complex a fost adusă o altă echipă”, a scris Tudorache pe pagina sa de Facebook.

Primarul nu scrie nimic despre decese, dar, conform surselor noastre, în centru au decedat șase persoane.

Căminul din Străulești ar putea fi mutat în Centrul Pinochio

Iată mesajul primit vineri, 18 septembrie, de la o sursă din centru:

“Azi au constatat că mai devreme de o lună nu pot muta beneficiarii în noul cămin, pentru că acesta nu este gata. Spațiul în care vor să îi mute este fostul centru Pinocchio. În ceea ce privește lucrările începute de la Străulești, au început lucrătorii să facă un gard exterior pe care vor monta plasă și probabil foto cu proiectul. Vă dați seama, lucrări într-un centru cu focar COVID”.

Intrarea în căminul de bătrâni | Foto: Vlad Chirea

Sursa contrazice declarația primarului, potrivit căreia echipa de angajați infectați a fost înlocuită: “Este fals, cei infectați au rămas în centru, așa infectați, timp de 14 zile, după care au venit alți angajați de acasă și care, la rândul lor, unii s-au infectat. Singurul medic al centrului este acolo din 20 sau 21 august și va mai rămâne până săptămâna viitoare, pentru că între timp s-a infectat. Adică, va ajunge acasă după o lună, dacă nu cumva ajunge la spital între timp”.

Nimeni nu vorbește

Directoarea adjunctă a centrului, Nicoleta Voicu, a refuzat să ne ofere orice fel de informație referitoare la starea beneficiarilor, la numărul de persoane infectate sau la lucrările care se fac în complex, spunând că “nu are competențe” să vorbească despre gardul instituției.

Ea a adăugat că, dintr-o directivă a Primăriei Sectorului 1, toate informațiile despre centru trebuie solicitate de la Biroul de Presă.

Am trimis întrebările noastre pe adresa de e-mail a serviciului de comunicare, însă, până la ora publicării acestui material, nu am primit un răspuns.

De asemenea, am încercat să intrăm în legătură cu reprezentanții DGASPC Sector 1 – mai exact, cu Mariana Țațan, director general adjunct al instituției, însă nici aceasta nu ne-a răspuns.

 
 

Urmărește-ne pe Google News