„Fiind un oraș cosmopolit, Viena se bazează pe deschidere, coeziune socială, iar locuitorii ei pun întotdeauna unitatea înainte de diviziune. Prin urmare, în lumina ultimelor evoluții, este important pentru mine să iau o poziție ca primar”, a transmis Ludwig pe Twitter, la 8 zile de la vetoul Austriei.

Într-o scrisoare publică pe care o atașează pe Twitter, el amintește că 45.000 de cetățeni cu origini românești și 20.000 cu origini bulgare trăiesc în orașul pe care îl conduce. „Ei joacă un rol important în economia, cultura și societatea noastră”.

Oficialul amintește și că instituțiile Uniunii Europene au verificat riguros și au ajuns la concluzia că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru a fi primite în spațiul de liberă circulație, prin urmare, „este important ca toate piedicile în calea călătoriilor dintre țările noastre să fie reduse”.

Fără a menționa direct vetoul dat de guvernul austriac împotriva aderării la Schengen a celor două țări, primarul social-democrat al Vienei critică neacceptarea celor două pentru ceea ce numește „motive politice interne” și compară decizia Austriei cu ridicarea unui zid în interiorul UE.

„Voi continua să lucrez pentru a mă asigura că acest zid va cădea, iar Bulgaria și România vor deveni parte a zonei Schengen în viitor. Întrucât nu este posibil ca într-o Europă unită să îndepărtezi alte țări pentru motive politice interne”, subliniază Ludwig.

Poziția guvernului condus de cancelarul conservator Karl Nehammer a fost criticată și în mass-media austriacă. Cu toate acestea, Nehammer și-a menținut poziția și a insistat că cele două state au probleme privind migrația. Joi, la Consiliul European, el a declarat că „20.000 dintre migranții sosiți în Austria au trecut prin România”.

La Consiliul JAI de joia trecută, Austria și Olanda au blocat aderarea României și a Bulgariei la zona Schengen. Olandezii au declarat că nu se opun aderării României, dar au votat împotrivă pentru a împiedica intrarea Bulgariei în Schengen.

 
 

Urmărește-ne pe Google News