Florile, care în mod normal se ofileau cel mai târziu la mijlocul lui octombrie, îşi etalează petalele intens colorate în grădinile de pe lângă blocuri, deşi ne aflăm în noiembrie. Meteorologii confirmă anomaliile climatice din această perioadă şi spun că valorile termice sunt crescute cu cel puţin 12 grade faţă de maximele multianuale.
“E clar o legătură cu tendinţa de încălzire globală care se manifestă vizibil de câţiva ani. Noaptea trecută am măsurat 17,3 grade, iar astăzi valorile ating 21 de grade. Noi, în mod normal, ar fi trebuit să avem maxime de noapte cuprinse între 2 şi 3 grade şi de 10… 12 grade ziua, dar valorile temperaturilor măsurate în această perioadă practic s-au dublat”, ne-a declarat Elisabeta Dragu, meteorolog de serviciu de la staţia ANM din Buzău.
Înflorirea târzie a unor plante nu este văzută cu ochi buni de horticultori, care spun că astfel de fenomene pot provoca pagube în agricultură.
Provoacă pagube în agricultură
“Ne confruntăm, din păcate, cu o realitate generată de efectul de seră şi de schimbări climatice vizibile pentru oricine. Avem trandafiri înfloriţi, lilieci şi tot felul de flori care intră chiar şi pentru a treia oară în vegetaţie. Acest fenomen dereglează mecanismele de germinare, iar la pomii fructiferi, de exemplu, se înregistrează pagube din cauză că nu mai pot rezista peste iarnă. La alte specii observăm o accelerare a germinaţiei în primăvară cu efecte asupra producţiei, care devine mai slabă.Trebuie luaţi în calcul şi dăunătorii, care proliferează peste limitele normale”, ne-a spus şi Floarea Burnichi, cercetător la staţiunea legumicolă din Buzău.Oamenii trecuţi de prima tinereţe spun că rar au mai văzut asemenea călduri în această perioadă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro