În mediul privat, conform unui studiu eJobs, doar unul dintre trei salariați primește primă de Paște, iar valoarea bonusului este de obicei de 200 de lei. În acest an, salariații din sistemul public par mai norocoși, ei primind bonusuri pascale de până la 3.500 de lei. Trebuie precizat că astfel de situații sunt rare, iar mare parte a celor care primesc astfel de premieri vor încasa până într-o mie de lei. De reținut că și companiile din domeniul mineritului, cu foarte mari datorii, acordă bonusuri consistente.
Cum este în sectorul privat
33% dintre reprezentanții companiilor private care au participat la un studiu eJobs au declarant că vor acorda în acest an angajaţilor prime de Paşte.
Potrivit studiului eJobs, valoarea beneficiilor oferite cu ocazia sărbătorilor pascale este de sub 200 lei pentru fiecare angajat în cazul a 59% dintre companii, în timp ce 15% dintre acestea indică valori cuprinse între 200 şi 500 de lei. Bani mai mulţi – între 500 şi 1.000 de lei – vor acorda 6% dintre companii, iar un procent de 12% vor oferi prime care depăşesc pragul de 1.000 de lei pentru fiecare angajat.
Structura cadourilor pe care le primesc angajaţii în preajma Paştelui s-a diversificat foarte mult în ultimii ani. Pe lângă primele în bani, în ultimul timp companiile apelează şi la alte variante de recompensare, precum vouchere, cadouri, vacanţe sau zile libere suplimentare.
Două treimi dintre companiile care vor recompensa angajaţii cu ocazia sărbătorilor pascale din acest an (65%) acordă prime în bani, iar alţi 35% dintre angajatori vor da angajaţilor tichete cadou.
Prime de Paște, cum este la stat
La Registrul Auto Roman (RAR), fiecare angajat a primit tichete cadou în valoare de 750 de lei și o prima de 1.300 de lei, altfel spus 2.050 de lei, conform datelor obținute de agenția News.ro.
Angajaţii Aeroportului Mihail Kogălniceanu din Constanța vor încasa și ei câte 1.000 de lei brut.
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) ar urma să acorde fiecărui salariat câte o prima de Paste de circa 3.500 de lei brut, potrivit unor surse avizate, consultate de News.ro.
Administraţia Canalelor Navigabile va acorda salariaților în jur de 500 de lei brut.
Autoritatea Navală Română a aprobat un ajutor de 150 de lei pentru copiii minori ai salariaţilor care vor primi, la rândul lor, suma de 500 de lei impozabili.
Salariații de la Oil Terminal din Constanța vor primi fiecare câte 1.000 de lei brut.
La Romatsa, se va acorda 800 de lei brut, ceea ce inseamna undeva la 560 de lei.
La Compania Națională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră se oferă 250 de lei sub forma de tichete cadou.
Salariații de la CFR Călători vor încasa doar 100 de lei.
Angajatilor de la CFR SA vor primi cate 150 de lei.
La Complexul Energetic Oltenia, conducerea companiei a acceptat majorarea primelor de Paște la 1.000 de lei pentru fiecare salariat, de la 700 lei in anii precedent. CEO a avut în 2015 pierderi de 960,85 milioane lei (213,5 milioane euro) și înregistra, la finalul acelui an, datorii totale de 2,7 miliarde lei (610 milioane euro), potrivit raportului trimis la Ministerul Finantelor, conform News.ro.
În Complexul Energetic Hunedoara, salariații vor beneficia de tichete cadou în valoare de 200 lei/salariat.
La Uzina Termoelectrica Midia se va acorda un adaos în suma fixă de 800 lei net/salariat.
La Romgaz, primele se vor ridica la circa 200 de lei.
Angajații Hidroelectrica va primi câte 520 lei net, conform contractului colectiv de munca.
Salariații Transgaz vor primi fiecare câte o primă de 300 lei impozabili.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro