sociale, „The Journal of Social and Personal Relationships”, oameni de stiinta de la Universitatea din Ohio au stabilit ca primele trei minute ale unei intalniri intre necunoscuti determina – aproape intotdeauna – modul in care va evolua relatia respectiva.
in vederea realizarii studiului, profesorul Artemio Ramirez, coautorul sau, a solicitat colaborarea a 328 dintre studentii lui. in ziua inceperii noului an universitar, 164 de nou-veniti in campusul universitatii au fost prezentati altor 164 de studenti. Perechilor astfel formate li s-a cerut sa vorbeasca timp de trei, sase sau zece minute, si apoi sa completeze un chestionar in care fiecare era intrebat cum anticipeaza evolutia relatiei cu noua cunostinta: poate prevedea daca vor deveni prieteni apropiati, simpli cunoscuti, ori vor ajunge la o relatie de dragoste?
Dupa doua luni si jumatate, cei 328 de studenti au fost chestionati din nou. Aproape toti anticipasera, cu aceeasi exactitate, ceea ce avea sa se petreaca, indiferent de durata conversatiei lor initiale – de trei, sase ori zece minute.
„Studiul acesta, spune prof. Ramirez, demonstreaza ca de indata ce intalnim o persoana noua, facem judecati instantanee privind tipul de relatii pe care dorim sa le avem cu ea. Nu vrem sa ne pierdem timpul. Povesti ca cea din filmul „Titanic”, in care personajele interpretate de Leonardo DiCaprio si Kate Winslet se indragostesc imediat ce se vad, exista cu adevarat”, afirma el.
Potrivit bunului-simt popular, prima impresie e – adesea – cea buna. Aceasta constituie o buna reclama pentru asa-numitul proces de „speed dating” (intalniri rapide), in cursul caruia agentiile matrimoniale din Statele Unite le propun unor celibatari sa se cucereasca in decurs de sapte minute.