Denumită Odontochelys semistestacea, această specie de broaşte ţestoase, cea mai primitivă dintre speciile de broaşte ţestoase cunoscute până în prezent, este cu atât mai specială, pentru că nu prezintă o carapace specifică broaştelor ţestoase actuale, ci o „protocarapace’” incompletă evolutiv, formată dintr-o serie de excrescenţe ale coloanei vertebrale şi coastelor.
Studiul acestei fosile „confirmă teoria conform căreia carapacea broaştelor ţestoase s-a format pornind de la o mutaţie suferită la nivelul coloanei vertebrale şi a coastelor şi nu prin specializarea epidermei”, aşa cum este osteoderma la crocodilieni, explică profesorul Xiao-chun Wu, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală din Ottawa (Canada), coordonatorul echipei ce a realizat această descoperire.
Acest proces, a mai adăugat el, este asemănător cu cel prin care trec puii de ţestoase în prezent, în care coloana vertebrală şi coastele se dezvoltă spre exterior unde se unesc, formând carapacea. „Odată cu Odontochelys am descoperit dovada clară a acestui proces evolutiv la un adult’” a mai precizat el.