Iată pedepsele stabilite vineri de Tribunalul Argeş:
● Lucian Boceanu: 12 ani şi 10 luni de închisoare
● Dafinel Boceanu: 9 ani şi 8 luni de închisoare
● Ion Boceanu: 9 ani, 4 luni şi 20 de zile de închisoare
● Vasile Alexandru: 4 ani şi 10 luni de închisoare
● Teofil Alexandru: 3 ani de închisoare
● Cătălin Frîntu: 2 ani cu suspendare
● Florin Gogoci: măsura educativă a supravegherii pe o durată de 6 luni
● Fernando Boceanu: 3 ani cu suspendare
În dosar sunt 8 victime care au fost traficate. Doar două s-au constituit părţi civile. Instanţa a dispus ca ele să primească daune morale de 10.000 de euro şi, respectiv, 25.000 de euro.
Tribunalul Argeş a mai decis confiscarea de la cei opt inculpaţi a 2.500 de franci elveţieni, „bani proveniţi din săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi proxenetism” şi a 97.600 de franci elveţieni, „bani proveniţi din infracţiunea de spălare a banilor”.
În minuta deciziei de condamnare, Tribunalul Argeş constată că fraţii Boceanu nu mai pot fi traşi la răspundere pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, pentru că, între timp, fapta s-a prescris.
Ancheta DIICOT a durat 4 ani, procesul pe fond – 2 ani
DIICOT ştia de clanul Boceanu din martie 2016. În toamna acelui an, traficanţii au dus o parte din victime în Elveţia, unde le-au exploatat, obligându-le să practice prostituţia. Una dintre fete, Mihaela Miloiu, a fost ucisă de un client.
Imediat, clanul Boceanu a intrat şi în vizorul autorităţilor judiciare din Elveţia. În iulie 2017, cu sprijinul Eurojust, cei de aici au făcut o echipă comună de anchetă cu cei de la DIICOT, care spuneau că „investighează aceleași persoane și aceleași fapte în România”.
În ianuarie 2019 s-au organizat descinderi simultane la adresele traficanţilor, din Câmpulung şi din Lausanne.
DIICOT anunţa atunci că, din activitatea infracțională, clanul Boceanu a obţinut peste două milioane de euro.
De atunci, ancheta a mai durat încă 2 ani şi jumătate. Abia în decembrie 2020, procurorii DIICOT au finalizat rechizitoriul prin care erau puşi sub acuzare opt inculpaţi.
La Tribunalul Argeş, dosarul a fost mai întâi verificat în camera preliminară, iar procesul a început în iulie 2021.
A dat 8.000 de lei, ca să închirieze o victimă
Potrivit DIICOT, fraţii Boceanu au acţionat ca un grup infracțional organizat, avându-l ca lider pe Lucian Boceanu. Folosind, în principal, metoda „loverboy”, au racolat tinere, pe care le-au exploatat, prin obligarea la practicarea prostituției în Elveția, din octombrie 2016 până la sfârşitul lui septembrie 2017, și în Italia – până la sfârșitul lunii octombrie 2017.
Dafinel Boceanu, fratele lui Lucian, spun procurorii, era „pe al doilea palier al grupului infracțional organizat, racolând și supraveghind activitatea de exploatare sexuală a tinerelor”.
Unul dintre traficanţi, Florin Gogoci, avea doar 16 ani la data comiterii faptelor. Potrivit acuzării, el a primit 8.000 de lei de la Lucian Boceanu ca să-i închirieze o victimă pentru trei luni.
Tânăra a fost convinsă să se urce în avionul ce o ducea în Elveţia, după ce Gogoci a minţit-o că astfel îl ajută să-i plătească o datorie lui Boceanu, dar şi că ea va primi jumătate din banii obținuți din prostituție. Ajunsă în Lausanne, fata a reușit să fugă, după două săptămâni.
Fraţii Boceanu trimiteau în România banii obţinuţi din prostituţie prin interpuși, folosind serviciile de transfer rapid. În 2017, spun procurorii DIICOT, liderul grupului infracţional şi-a cumpărat din Germania un autoturism Porsche, pe care a dat 46.000 de euro, iar apoi l-a înmatriculat pe numele mamei sale.
Mărturia de la DIICOT a fetei ucise în Elveţia
Mihaela Miloiu e una dintre victimele traficate de clanul Boceanu. Libertatea a relatat pe larg acest caz, după ce tânăra a fost ucisă.
Fata era din satul argeşean Capu Piscului şi avea doar 15 ani când a intrat pe mâinile traficanţilor de carne vie din Câmpulung. Dafinel Boceanu, fratele mai mic al lui Lucian Boceanu, e cel care, în 2013, a agăţat-o pe Mihaela, chiar din poarta liceului unde ea învăţa.
Dafinel a folosit metoda „loverboy”, spunându-i adolescentei că o iubeşte şi că, imediat după ce va deveni majoră, o să se însoare cu ea. Apoi, i-a propus să se prostitueze, ca să aibă amândoi din ce trăi.
În primăvara lui 2016, Mihaela le-a mărturisit totul celor de la DIICOT, care investigau activitatea infracţională a fraţilor Boceanu. O altă minoră traficată le-a declarat atunci anchetatorilor că fraţii Boceanu au vrut să le scoată din țară pe ea și pe Mihaela Miloiu, pentru ca să practice prostituția în străinătate.
Declaraţiile fetelor traficate au fost citite de poliţişti, de procurori, dar şi de judecători. Nimeni nu a scos-o din mâinile proxeneților.
Acuzat, în acel prim dosar, de complicitate la trafic de minori şi proxenetism, Dafinel şi-a recunoscut fapta şi a primit 3 ani cu suspendare. Tribunalul Argeş l-a obligat atunci să presteze muncă în folosul comunităţii la Inspectoratul Școlar Judeţean sau la Protecţia Copilului.
13.000 de franci elveţieni, în 7 săptămâni de trafic
Pe 7 octombrie 2016, la indicaţiile lui Lucian Boceanu, coordonatorul reţelei de trafic, Dafinel Boceanu a dus-o pe Mihaela în Lausanne, unde a obligat-o să se prostitueze. După numai câteva săptămâni, în noaptea de 29/30 noiembrie 2016, ea a urcat în maşina unui client francez, care avea să o ucidă.
În septembrie 2021, Alexandre Verdure, un fost jandarm, a fost condamnat definitiv pentru omor la 30 de ani de închisoare.
În dosarul DIICOT aflat acum la Tribunalul Argeş, Dafinel Boceanu e acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane (două victime), proxenetism (victimă – Mihaela Miloiu), spălare a banilor în formă continuată şi complicitate la spălare a banilor.
Procurorii spun că, din exploatarea Mihaelei Miloiu, Dafinel Boceanu a obţinut cel puţin 13.000 de franci elveţieni.
Unii inculpaţi au dispărut de la adresă
Şi în acest dosar, Dafinel Boceanu şi-a recunoscut faptele şi a solicitat, la fel ca în procesul din 2016, să fie judecat în procedură simplificată, adică doar în baza probelor adunate de procurori, caz în care pedeapsa îi e redusă cu o treime.
Tot pe procedura simplificată a mers şi un alt inculpat, Cătălin Frîntu, acuzat de complicitate la săvârșirea infracțiunii de proxenetism.
Niciunul dintre cei 8 inculpaţi nu e judecat în stare de arest preventiv. Lucian Boceanu se află sub control judiciar din decembrie 2021. El este singurul care a venit în sala de judecată de la Tribunalul Argeş, la termenele de la proces.
Când judecătoarea a cerut ca și ceilalţi inculpaţi să fie aduşi cu mandat, jandarmii au raportat că doi dintre ei, Ion Boceanu şi Vasile Alexandru, nu pot fi găsiţi, „pentru că nu mai locuiesc la adresele de domiciliu de ani de zile”.
***
Citește și:
- Ultimele zile din viaţa Mihaelei Miloiu, fata traficată și omorâtă la Lausanne! „Cum a putut ea să moară în atâta indiferență?”
- Cum a fost demantelată în Elveţia reţeaua de traficanţi din Câmpulung, pentru a fi pusă în libertate apoi de magistraţii români.
- Ucisă de indiferenţă. Povestea unei fete de 18 ani care a fost asasinată la scurt timp după ce a depus mărturie într-un dosar de trafic de minori
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Sofa_King • 18.02.2023, 18:37
In ce tara traim. Deci fiecare vine cand vrea la tribunal. Numai unul din opt. Restul nu au timp . Ce relaxat e tipul la iesire din tribunal. Gata s-a prescris. Nu mai e nici o sansa de vindecare.Suntem o natie de ***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.