Primele declarații ale lui Sorin Grindeanu, după ce moțiunea de cenzură a fost votată în Parlament:
„Le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături în aceste zile. Sunt foarte mulți români care și-au manifestat susținerea. Românilor le spun că îmi fac datoria până la capăt. Aștept până când Parlamentul va aproba noul Guvern, respectând toate procedurile constituționale. Sper ca votul de azi din Parlament să nu fie o mare greșeală, iar PSD să numească viitorul premier. Important este să ieșim din acest blocaj și să transmitem că România rămâne un mediu stabil și predictibil. Important este ca românii să simtă cât mai puțin efectele. PSD nu înseamnă nici Liviu Dragnea, nici Sorin Grindeanu. Voi rămâne în PSD. Sper ca în 6 luni să nu ajungem într-o situație similară. România nu ar merita așa ceva. Îi mulțumesc lui Victor Ponta. Am ales calea cea mai grea. Să nu accept funcții, să nu fac compromisuri, să nu negociez cu nimeni, ci să fiu corect și să fac datoria până la capăt”, a spus Grindeanu.
„Aceasă nebunie politică ar putea duce la pierderea guvernării. Vor trebui să răspundă dacă aceasta va fi urmarea”, a mai spus Grindeanu.
Referitorul la viitorul său politic, premierul a spus: „Sunt de 21 de ani în PSD. Nu mă schimb peste noapte, nu îmi schimb partidul peste noapte, așa cum au făcut unii”.
Sorin Grindeanu a spus că a discutat cu președintele Klaus Iohannis după vot, însă nu a dorit să spună ce anume au discutat.
„Este foarte bine că se organizează CEx în acest weekend. Poate așa mulți dintre cei cărora li s-au promis anumite funcții o să vadă adevărul. Dacă va fi o decizie transparentă, ceea ce m-aș bucura să fie, să voteze la vedere toate nominalizările, pentru componența întregului Guvern. Dar m-aș mira”, a mai spus premierul.
„A fost un vot împotriva lor”, a spus Grindeanu despre miniștrii care au votat moțiunea de cenzură. „În momentul în care țara este pe făgașul corect, faptul că vii tu și nu susții acele lucruri bune pe care le-ai făcut, pentru mine e un mare semn de întrebare, dar e unul din multele. Eu am făcut un apel în Parlament: dacă tot e așa de mare încredere, de ce trebuie să fie votul controlat? Au fost vreo 4 rânduri de controale până să ajungi la urna de vot”, a mai spus Grindeanu.
„L-am informat pe președinte despre situația din Parlament, prin SMS, și după aceea am avut o discuție telefonică”, a mai spus Grindeanu.
Premierul a recunoscut că ar fi vrut să plece din funcție după controversele legate de adoptarea Ordonanței 13. „Le-am spus multor colegi din partid că eu vreau să renunț, dar cu rugăminți ale aceluiași CEx, mi s-a spus că nu. Și atunci am înțeles că e de datoria mea să rămân, pentru că tot ceea ce gândisem pentru programul de guvernare, era riscul să nu fie îndeplinit”, a spus Grindeanu.
Întrebat de înregistrările în care Laura Codruța Kovesi le-ar cere procurorilor „să se ajungă la premier”, Grindeanu a spus: „Te simți o țintă atunci când ești vinovat. Am dat declarații în care am clarificat că în 2008-2012 nu am răspuns niciodată de problemele de patrimoniu, nu am semnături pe contracte”.
Guvernul Grindeanu a căzut. Au fost 241 de voturi pentru moțiunea de cenzură. Pentru ca moțiunea să treacă, era nevoie de 233 de voturi. PNL, USR, PMP și UDMR nu au votat moțiunea de cenzură, în timp ce minoritățile au votat „după conștiința fiecăruia”, așa cum anunțate și liderul minorităților, Varujan Pambuccian, înaintea dezbaterii moțiunii de cenzură. Sorin Grindeanu părăsește Guvernul României după 6 luni.