„Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice”, a anunțat Ministerul Sănătății, care a transmis că INSP a primit în această după-amiază rezultatul primelor secvenţieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino Bucureşti.
„Se aşteaptă rezultatul secvenţierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare”, mai arată sursa citată.
În schimb, proba recoltată de la persoana întoarsă din Maroc care a fost confirmată pozitiv pentru Covid-19 nu a ieșit pozitivă pentru Omicron, fiind vorba despre o infecție cu varianta Delta.
Cele două persoane infectate cu tuplina Omicron s-au întors marți în România cu o cu aeronava trimisă special pentru repatrierea cetățenilor români care au rămas blocați în Africa de Sud după anularea zborurilor. Ele au fost testate pe Aeroportul Otopeni, iar testele au ieșit pozitive pentru Covid-19, astfel că autoritățile au decis secvențierea probelor.
Autoritățile au anunțat, vineri, că probele prezintă „suspiciune înaltă pentru varianta Omicron” întrucât virusul are mai multe mutații. Ulterior, într-o declarație de presă, noul ministru al sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că „debutul procedurii de secvențiere a arătat mai multe mutații”, urmând ca tulpina să fie identificată la finalul analizei.
Ministrul sănătății a precizat că cele trei persoane, confirmate pozitiv după întoarcerea din Africa de Sud, sunt „complet vaccinate împotriva Covid-19”.
Un alt treilea pasager al acestui zbor, sportiv la clubul de rugby CSM Baia Mare, a ieșit pozitiv pentru coronavirus la sosirea în țară, urmând ca rezultatul secvențierii să fie anunțat ulterior, potrivit Ministerul Sănătății.
Alte trei probe sunt secvențiate la Institutul „Matei Balș”, dar nu prezintă o „suspiciune înaltă”, fiind cazuri pozitive a unor persoane care vin din zone unde a fost confirmată prezența Omicron.
Ce știm despre Omicron
Tulpina a fost identificată prima dată marţi, 23 noiembrie 2021, şi este considerată îngrijorătoare din cauza numărului mare de mutaţii, care ar putea să o facă rezistentă faţă de imunitatea dată de vaccin sau trecerea prin boală. Ea a generat o creştere a numărului de cazuri în provincia Gauteng din Africa de Sud și a fost, ulterior, confirmată în 16 state europene, dar și în Statele Unite, Israel, Japonia sau Australia.
OMS a comunicat că, până în prezent, nu există nicio informație despre decese cauzate de infectarea cu noua tulpină Omicron.
Tulpina are mai mult de 30 de mutaţii pe proteina spike – cheia folosită de virus pentru a invada celulele corpului nostru. Un număr dublu de mutaţii faţă de varianta Delta. O astfel de schimbare dramatică a provocat îngrijorări cu privire la faptul că anticorpii din trecerea prin boală sau din vaccinare ar putea să nu mai fie suficient de potriviţi pentru noua versiune a coronavirusului. Până în prezent însă nu există date care să arate că vaccinul nu mai oferă protecție față de formele severe ale bolii, dar mutații ar putea scădea eficacitatea lor.
Încă nu există informaţii care să spună că noua tulpină va duce la schimbări în simptomele sau severitatea COVID – este ceva ce vor monitoriza îndeaproape cercetătorii din Africa de Sud.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro