Obişnuiţi ca la sfârşitul anului să primească bonusuri din partea patronilor, salariaţii care nu beneficiază de nici un ban în plus de Crăciun vor fi nemulţumiţi şi chiar frustraţi, spun psihologii. Ca urmare, în companiile care nu acordă prime pot apărea tensiuni şi chiar conflicte între angajaţi şi conducere.
Faţă de alte prime, cele de final de an au un regim spe cial. “Acestea sunt oferi te necondiţionat, an gajatul nefiind obligat să facă nimic în plus pentru a primi bonusul de Crăciun”, explică Gabriel Dinu, psihotera peut la cabinetul de consiliere psihologi că şi psihoterapie “Psihosoluţii”, din Capitală.
“Primele de sărbători ridică moralul angajaţilor, pentru că le o feră o oarecare siguranţă în ceea ce priveşte cheltuielile acestei perioade, despre care se ştie că sunt mai mari da torită cadourilor şi meselor mai îmbelşugate”, arată psihoterapeutul.
Cei mai mulţi salariaţi ajung să considere aceste bonusuri ca pe un drept al lor, chiar dacă nu e stipulat în contractul de muncă. Luând în considerare situaţia econo mică a ultimelor luni, e posibil ca unii angajatori să se afle în imposibilitatea de a acorda prime salariaţilor şi, din a cest motiv, trebuie să se aştepte la reacţii dintre cele mai neplăcute din partea angajaţilor. “Salariatului îi va fi foarte greu să înţe leagă de ce nu primeş te ceea ce el con sideră că i se cuvine de drept şi pot apărea sentimente de frustrare, supărare, tristeţe sau chiar furie şi deprimare”, spune Dinu. Acestea vor a vea urmări şi în activitatea companiei, un de pot apărea tensiuni, care pot duce la conflicte.
Laudele pot înlocui uneori banii
În firmele unde bonusurile lipsesc, şefii pot găsi alte metode pentru a-şi recompensa subalternii. “Ar fi bine ca, dacă nu pot acorda prime financiare, angajatorii să-şi «bonifice» salariaţii prin alte metode, cum ar fi recunoaşterea publică sau faţă în faţă a merite lor şi performanţelor acestora din timpul anului”, explică psihotera peutul Gabriel Dinu.