Două fotografii cu nava Moskva, care sunt făcute de pe ceea ce ar putea fi unul dintre vapoarele ruse care au venit în ajutorul crucișătorului, au fost publicate pe contul de Twitter Osinttehnical, asociat unui jurnalist militar colaborator al revistei UK Defence Journal și coproprietar al podcastului militar OsintBunker.

Imaginile sunt, foarte probabil, primele reale cu Moskva după atacul ucrainean care a dus la scufundarea crucișătorului.

Moskva s-a scufundat pe 15 aprilie în largul Mării Negre, în timp ce era remorcată spre Sevastopol. Imaginile arată că în interiorul crucișătorului e încă foc, iar un alt detaliu remarcat de jurnalistul care le-a postat este acela că nu mai există echipamente de salvare la bord, cel mai probabil pentru că ele fuseseră deja lansatela apă.

În pozele făcute de martorii oculari, coloanele de fum ies prin ferestrele navei, ceea ce sugerează un incendiu de mare amploare în interior.

„Nu am putut să verific autenticitatea, dar acesta este un crucișător din clasa Slava și nu cred că un altul a fost distrus într-o asemenea manieră”, a scris jurnalistul care a postat imaginile, într-un comentariu la acestea.

Apoi unul dintre cei care i-au răspuns a dezvăluit că Rusia mai are alte două crucișătoare din clasa Slava, unul în serviciul flotei Pacificului, celălalt în serviciul flotei din Marea Nordului. Ambele au fost transferate în Marea Mediterană, dar n-au putut ajunge în Marea Neagră pentru că după ce Rusia a invadat Ucraina navele rusești de război au fost oprite să tracă prin Bosfor.

Pe 13 aprilie, rachetele de croazieră ucrainene Neptun au lovit crucișătorul rusesc Moskva în Marea Neagră. Potrivit comandamentului militar ucrainean, nava a fost avariată, a luat foc, ulterior s-a răsturnat și s-a scufundat.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Ministerul Apărării al Federației Ruse a susținut că pe navă s-a detonat muniție, din cauza unui incendiu, iar acesta s-a scufundat în timpul remorcării.

Moskva a fost un crucișător purtător de rachete al Gărzilor Ruse. A fost membru al diviziei a 30-a de nave de suprafață a Flotei Mării Negre a Marinei Ruse. Construit la un șantier naval din Nikolaev, a fost numit pentru prima dată „Gloria”, apoi redenumit „Moskva”.

La 24 februarie 2022, în timpul invaziei ruse a Ucrainei, a luat parte la capturarea Insulei Șerpilor.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia 

Urmărește-ne pe Google News