Pe filmare se pot vedea trei bărbați care coboară dintr-un autoturism SsangYong gri și care trag pe rând cu lansatoare de grenade în clădirea Serviciului de Securitate. Ei abandonează tuburile goale în stradă și fug de la fața locului cu același autoturism.
Toate cele trei persoane sunt îmbrăcate în negru și poartă măști pentru a nu fi identificate. Numărul de înmatriculare al vehicului este însă vizibil: EL 387 RJ.
Potrivit Biroului politici de reintegrare, de la Chișinău, scopul acestui atac este de a crea pretexte pentru „tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană”.
„Biroul politici de reintegrare își exprimă îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs astăzi în orașul Tiraspol. (…) Obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, necontrolată de autoritățile constituționale”, a transmis Biroul, într-un comunicat.
Atacul asupra clădirii guvernamentale din Tiraspol a fost urmat a doua zi de două explozii au avut loc marţi în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, unde două turnuri de comunicaţie de la centrul de radio şi televiziune au fost aruncate în aer. La fel ca la Tiraspol, nu au fost raportate victime.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat marți, în urma convocării Consiliului Suprem de Securitate al țării, că incidentele din Transnistria au fost provocate de forțe din interiorul regiunii separatiste, care doresc escaladarea tensiunilor, și a anunțat că cel mai înalt for de apărarare a făcut mai multe recomandări instituțiilor publice pentru ca situația să nu degenereze.
Incidentele vin după ce, vineri, un comandant adjunct rus, generalul Minnekaev, a amintit Transnistria printre obiectivele celei de a doua etape a operațiunii militare din Ucraina, așa cum numesc oficialii ruși invadarea vecinilor de la est.
Republica Moldova a pierdut controlul asupra Transnistriei, o fâșie de teritoriu între râul Nistru și Ucraina, după ce liderii separatisti proruși și-au declarat independența în 1990. Această declarație nu a fost recunoscută de niciun stat membru al Organizației Națiunilor Unite.
În 1992 a izbucnit un război între Republica Moldova și rebelii din Transnistria, susținuți de Rusia, iar în prezent, aproximativ 1.400 de militari sunt încă staționați în această regiune. Republica separatistă are propria monedă și propriile instituții și o populație de aproximativ jumătate de milion de locuitori.