Iulian Gherguţ confirmă că este răpit de gruparea teroristă Al Murabitun și face apel la familia sa, directorul companiei pentru care a lucrat şi la guvernele României şi cel din Burkina Faso pentru a fi salvat. Sâmbătă au apărut primele imagini cu românul răpit în aprilie în Burkina Faso: o înregistrare filmată pe 18 august şi publicată pe 29 august.
Bărbatul spune în mesajul său că a fost răpit de gruparea Al-Mourabitoun şi cere ajutor din partea familiei sale, a directorului companiei pentru care lucra şi din partea guvernelor României şi celui din Burkina Faso, pentru a începe negocierile şi a fi eliberat.
Iulian Gherguţ a fost răpit în luna aprilie de la o mină din mangan din Burkina Faso, unde lucra ca agent de securitate. La scurt timp, gruparea jihadistă Al-Mourabitoun a confirmat răpirea românului.
„Gruparea Al-Mourabitoune invită guvernul român să acorde o atenţie serioasă dosarului negocierilor cu privire la ostaticul român care este în mâinile noastre. Guvernul român va fi responsabil în totalitate pentru soarta ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia oferită de a-şi elibera cetăţeanul. Gruparea Al-Mourabitoune confirmă loialitatea faţă de Abu Bakir Al Bagdadi (n.r. liderul Statului Islamic) şi neagă faptul că ar fi aderat la Al-Qaida”, a spus Adnane Aboul Walid Al-Sahraoui, liderul Al-Mouarbitoune, la scurt timp după răpire.
Imeidat după apariția filmulețului MAE a anunțat că a fost creată o celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială), constituită conform „Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României”, aprobată de ședința CSAT din 3 iulie 2013, a luat notă de difuzarea, la data de 29 august 2015, a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. Celula de criză interinstituţională s-a reunit imediat ce materialul video a devenit public, a analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului şi au examinat acţiunile posibile pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român luat ostatic.
Celula de criză interinstituţională studiază în regim de urgenţă autenticitatea materialului video menţionat. Totodată, Celula de criză interinstituţională confirmă că persoana care apare în materialul video este cetățeanul român în cauză. În cazul în care veridicitatea materialului video se confirmă, se poate considera că materialul reconfirmă datele deţinute deja de celula de criză interinstituţională conform cărora cetăţeanul român se află în viaţă şi este în bune condiţii de sănătate.
Familia cetăţeanului român a fost informată de către Celula de criză interinstituţională cu privire la apariţia materialului video.