Ebrahim Raisi zbura cu un elicopter american Bell 212, iar modelul care s-a prăbușit era configurat pentru a transporta oficiali guvernamentali, a relatat Reuters. Acest tip de elicopter a început să funcționeze la sfârșitul anilor 60, potrivit analiștilor militari intervievați de CNN.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Un elicopter în care se aflau mai mulţi oficiali, între care preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, s-a prăbușit duminică, 19 mai, într-o zonă muntoasă din nord-vestul Iranului. Echipele de căutare şi salvare au ajuns la locul accidentului, iar televiziunea de stat a anunțat luni dimineață că nu este „niciun semn de viaţă” la locul prăbuşirii. După scurt timp, agenţia de știri Mehr a anunţat că Raisi a murit.

Vicepreședintele Mohammad Mokhber, 68 de ani, va deveni președinte interimar al Iranului, potrivit Constituției iraniene, după ce președintele Ebrahim Raisi a fost declarat mort în urma prăbușirii elicopterului în care se afla.

Președintele Societății Semiluna Roșie, Pirhossein Kolivand, a anunțat luni dimineață că operațiunea de căutare s-a încheiat, iar trupurile pasagerilor elicopterului prăbușit sunt transferate la Tabriz, reședința provinciei Azerbaidjanul de Est.

Guvernul iranian a susținut că moartea preşedintelui Ebrahim Raisi nu va provoca nici cea mai mică întrerupere în administrarea Iranului, potrivit Agerpres.

„Preşedintele poporului iranian, muncitor şi neobosit, şi-a sacrificat viaţa pentru naţiune”, a transmis guvernul iranian. „Asigurăm naţiunea loială că, cu ajutorul lui Dumnezeu şi sprijinul poporului, nu va exista nici cea mai mică întrerupere în administrarea ţării”, a adăugat executivul de la Teheran în prima reuniune după anunţarea morţii preşedintelui Raisi, în vârstă de 63 de ani.

Urmărește-ne pe Google News