Cuprins:
Deși au existat și anterior dovezi că orcile pot ucide rechini-balenă, cercetătorii au documentat pentru prima dată comportamentul acestor animale. Patru incidente în care orcile au început să vâneze rechini-balenă au fost surprinse în imagini.
Orcile vânează rechini-balenă mai tineri. Cei care au de regulă între 3 și 7 metri lungime sunt mai vulnerabili în fața prădătorilor.
„Rechinul-balenă are cel mai mic creier în comparație cu masa corporală. Creierul este de mărimea unui ou”, a spus Francesca Pancaldi, primul autor al studiului și cercetător la Centro Interdisciplinario de Ciencias Marinas din Mexic.
Rechinul-balenă este „foarte lent în comparație cu alți rechini”
„Este un pește mare, foarte mare, care este foarte lent în comparație cu alți rechini. Are dinți foarte, foarte mici pe care nu îi folosește ca mecanism de apărare”, a mai precizat Pancaldi. „Se poate scufunda până la 2.000 de metri sau mai mult”, a mai spus cercetătoarea.
Cele patru cazuri au fost descrise într-un studiu, care a fost făcut public vineri în revista „Frontiers in Marine Science”. Acestea s-au petrecut între 2018 și 2024 și au fost surprinse în imagini și videoclipuri de oamenii de știință, dar și de oameni.
Autorii au putut identifica orcile implicate în aceste incidente, întrucât au sesizat trăsături distinctive, precum cicatrici. În trei dintre cele patru incidente, a fost implicată o orcă mascul – botezată Moctezuma- care are o lungime de circa 8 metri.
În continuare, o femelă a fost zărită în prezența lui Moctezuma. Aceasta a luat, de asemenea, parte la un astfel de atac, sugerând faptul că ar putea face parte din același grup, a spus autorul principal al studiului, Erick Hihuera Rivas, biolog marin la Conexiones Terramar, o organizație non-profit.
Cum vânează orcile
Conform unei analize efectuate de oamenii de știință, orcile își folosesc corpul pentru a lovi un rechin-balenă. Ulterior, revin la fața locului pentru a se asigura că rechinul-balenă plutește cu burta în sus și că nu se mai poate scufunda. În final, trec la atac.
„Puteți vedea clar cum toți membrii grupului de orci încearcă să doboare rechinul balenă”, a spus Higuera Rivas.
„În timp ce o orcă îl lovea la nivelul burții, cealaltă îl lovea în cap. Apoi, în cele din urmă, rechinul balenă este dus într-o poziție cu capul în jos”, a mai precizat el.
Autorii studiului sunt de părere că orcile devorează ficatul rechinului-balenă, însă cercetătorii nu au dovezi care să indice acest lucru.
„Se știe că orcile vânează rechinii pentru ficatul lor gras”, a spus Sarah Teman, doctorandă la Facultatea de Științe Acvatice și Piscicole din cadrul Universității din Washington, care nu a luat parte la studiu.
În Africa de Sud, orcile au pus la punct tehnici de ucidere a marelui rechin alb, unul dintre cei mai înfricoșători prădători ai oceanului. Acest comportament a îndepărtat rechinii de unele părți ale coastei din jurul Cape Town, în ceea ce unii experți consideră a fi o schimbare îngrijorătoare.
Totuși, Pancaldi a susținut că apetitul orcilor pentru rechinii-balenă nu a avut consecințe semnificative asupra celor care se adună în Golful California sau asupra ecosistemului în general.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!