UPDATE 18.05: Au fost înregistrate noi incidente la secțiile de vot din toată țara. Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI a anunțat că polițiștii anchetează atât reclamații de turism electoral cât și incidente punctuale.

În prima jumătate a zilei de sâmbătă, au fost înregistrate 29 sesizări privind posibile infracţiuni sau contravenţii legate de desfăşurarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei.

„În primele zece ore de la începerea procesului de vot au fost înregistrate 29 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu referendumul. Fiecare sesizare a fost verificată cu operativitate pentru a fi dispuse măsurile prevăzute de lege. Până acum, patru sesizări nu au fost confirmate, restul fiind soluţionate sau în curs de verificare. Pentru cinci fapte contravenţionale au fost aplicate amenzi în valoare de 6.100 lei. De asemenea, poliţiştii efectuează cercetări cu privire la săvărşirea a cinci infracţiuni”, a spus Dajbog.

  • În București un alegător a luat de pe masa comisiei un tanc de 80 de buletine de vot și a încercat să fugă cu ele. El a fost prins de cei care asigurau paza secției de vot
  • Într-o comună din Giurgiu, primarul este investigat după ce i-a îndemnat pe participanții la o nuntă să meargă la vot
  • În județul Cluj, o persoană cu probleme psihice a fost ajutată de un membru al comisiei electorale să voteze, iar atunci când a ieșit din secția de vot a fost întâmpinată de primarul comunei care i-a oferit o sumă de bani
  • În județul Dolj, în comuna Bistreţ, o femeie este audiată după ce un cetățean a reclamat la 112 că a votat în numele a altor 17 persoane.

UPDATE 14.00: Au fost înregistrate 12 sesizări de posibile infracţiuni sau contravenţii legate de desfăşurarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei.

Toate secţiile de votare din ţară au deschis şi procesul de vot se desfăşoară în condiţii de normalitate. (…) Din punct de vedere al ordinii publice, până la această oră nu au fost semnalate probleme deosebite. Au fost înregistrate 12 sesizări de posibile infracţiuni sau contravenţii în legătură cu desfăşurarea referendumului; în urma verificărilor, trei dintre acestea nu s-au confirmat„, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MAI.

Ea a anunţat că au fost deschise toate secţiile de votare din sectorul 3 al Capitalei, după ce preşedinţii care nu s-au prezentat pentru preluarea secţiei de vot au fost înlocuiţi, în prezent procesul electoral desfăşurându-se normal.

Totodată, conform purtătorului de cuvânt al MAI, la o secţie de vot din Teleorman, unde preşedintele a anunţat că a avut un deces în familie, procesul de votare a început după ce a fost desemnat un alt preşedinte.

La o secţie din judeţul Iaşi procesul de votare a fost întrerupt pentru scurt timp deoarece preşedintelui secţiei i s-a făcut rău, acesta fiind înlocuit. Procesul de vot a fost reluat fără alte probleme. (…) În municipiul Ploieşti, un cetăţean a sesizat Poliţia cu privire la faptul că nu a fost lăsat să voteze pe baza paşaportului. S-a întocmit dosar penal pentru împiedicarea exercitării dreptului de vot. Reamintim că cetăţenii români pot vota în ţară cu paşaportul doar dacă pe paşaport este trecută menţiunea că au domiciliul în altă ţară decât România. Vorbim aici de paşaportul simplu, simplu temporar şi paşaportul electronic. Cetăţenii români care au domiciliul în România pot vota cu cartea de identitate, buletinul de identitate şi cartea de identitate provizorie. (…) Tot în Ploieşti membrii biroului electoral al unei secţii de vot au părăsit secţia de votare cu urna specială fiind însoţiţi de un poliţist de la Poliţia Locală, în condiţiile în care aveau obligaţia să solicite ca paza să fie asigurată de personalul MAI. Poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului urnei speciale„, a afirmat purtătorul de cuvânt al MAI.

Potrivit Monicăi Dajbog, într-o localitate din Prahova poliţiştii efectuează cercetări faţă de o persoană care i-a anunţat pe membrii unei secţii de votare că a votat de două ori la două secţii diferite.

Persoana, după ce a votat o dată, şi-a dat seama că nu a votat cum şi-ar fi dorit. În Piteşti, preşedintele unei secţii de votare a sesizat faptul că trei persoane consumă băuturi alcoolice în apropierea secţiei. La faţa locului a fost trimisă o patrulă de jandarmi, care a constatat că persoanele nu consumau băuturi alcoolice dar tulburau ordinea publică. Au fost sancţionate cu 200 de lei fiecare„, a spus Dajbog.

În judeţul Caraş-Severin, poliţistul care făcea parte din dispozitivul de pază al unei secţii de votare a observat un bărbat care avea asupra sa un pistol cu bile de cauciuc şi care se pregătea să intre în secţie, acesta fiind condus la subunitatea de poliţie unde s-a stabilit că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, sens în care a fost sancţionat contravenţional conform Legii privind regimul armelor şi muniţiilor care interzice purtarea armei sub influenţa băuturilor alcoolice.

Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că dintre cele 674 de persoane cu drept de vot din centrele de reţinere şi arest preventiv ale Poliţiei Române au formulat cerere pentru a vota cu urna specială 513. Până la ora 12,00 votaseră 219 dintre acestea


Potrivit MAI, 60 de președinți de secții de votare n-au venit să ridice ștampilele de vot. În două secții scrutinul a început mai târziu decât era prevăzut.

„Din informaţiile primite până în prezent, sunt câteva excepţii din cauza faptului că preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de vot nu au preluat materialele necesare votării sau nu s-au prezentat la secţie. Astfel de situaţii au fost înregistrate în sectorul 3 al Capitalei.

La o secţie dintr-o localitate din Teleorman, urmează să fie desemnat un alt preşedinte de secţie după ce preşedintele iniţial a anunţat că a avut un deces în familie. Pe perioada campaniei pentru referendum s-au desfăşurat 13 manifestări electorale care au decurs fără incidente.

În timpul campaniei şi în ziua de dinaintea referendumului, au fost înregistrate 48 de incidente electorale, majoritatea având legătură cu amplasarea ilegală a unor bannere, afişarea mijloacelor de propagandă în alte locuri decât cele prevăzute de lege sau distrugerea afişelor electorale. Valoarea totală a amenzilor aplicate se ridică la 3.500 de lei”, se arată în comunicatul MAI.

Pe 6 și 7 octombrie 2018 va avea loc referendumul pentru familie, care prevede schimbarea definiției constituționale a familiei din „căsătoria între soți”, în „căsătoria între un bărbat și o femeie”. Întrebarea de la referendum familie va fi: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Cei care merg la vot vor putea răspunde cu DA sau NU. Pentru ca referendumul să fie valabil, trebuie să participe cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale.

Sursă foto Libertatea – Vlad Chirea.


Citește și:

VIDEOREPORTAJ/ «Sigur Dragnea nu e heterosexual, se vede pe fizicul lui». În patima votului, în satele de lângă București

Cum arată buletinul de vot la referendumul pentru definirea familiei. Dacă scrii ceva pe buletin, dar pui ștampila corect, votul e valabil

Capcana din Ordonanţa de organizare a referendumului, liber la fraude; Cum poate un alegător să fie prezent la vot, dar să nu voteze


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News