UPDATE 22.10: Carles Puigdemont a anunțat că nu va accepta planul Madridului, într-un discurs susținut la mai multe ore după ce Mariano Rajoy a solicitat destituirea executivului catalan.
Potrivit El Pais, Puigdemont a anunțat că va convoca o sesiune parlamentară extraordinară pentru a răspunde premierului spaniol, în ceea ce privește intenția acestuia de „a elimina autonomia și democrația Cataloniei”.
„Am revenit la perioada lui Franco”, a fost una dintre primele afirmații făcute de liderul catalan. „Mariano Rajoy crede că poate controla viețile catalanilor de la Madrid”, a mai spus acesta.
Totodată, liderul catalan a afirmat că guvernul Spaniei acționează împotriva voinţei democratice a poporului Cataloniei, după ce a refuzat toate ofertele de dialog și negocieri.
https://twitter.com/el_pais/status/921814122978668545?ref_src=twsrc%5Etfw
UPDATE 20.50: Aproximativ 450.000 de catalani au ieșit în stradă, potrivit estimărilor făcute de poliția din regiune. Oamenii protestează față de măsurile anunțate de Madrid, la câteva ore după discursul susținut de premierul spaniol Mariano Rajoy.
La manifestație a luat parte și liderul regiunii, Carles Puigdemont. Acesta urmează să susțină și un discurs, prima sa reacție la măsurile anunțate de Madrid.
Totodată, oamenii au manifestat față de încarcerarea a doi lideri separatiști catalani, respectiv a lui Jordi Cuixart și a lui Jordi Sancez, care conduc două principale asociații separatiste din Catalonia. Un protest similar a avut loc și marți seară, însă atunci aproximativ 200.000 de oameni au ieșit în stradă.
UPDATE 18.00: Cum au reacționat catalanii la discursul lui Mariano Rajoy
Vicepreședintele Cataloniei a spus că premierul Spaniei „nu a suspendat doar autonomia, ci a suspendat democrația”, relatează BBC News. Totodată, primărița Barcelonei Ada Colau a afirmat că este „un atac serios la adresa drepturilor tuturor”, îndemând oamenii să iasă în stradă. Ceea ce s-a și întâmplat. Zeci de mii de catalani au ieșit în stradă, la scurt timp după discursul lui Mariano Rajoy.
UPDATE 15.00: Liderul catalan Carles Puigdemont urmează să susțină, la rândul său, o conferință de presă, la ora locală 21.00, (ora 22.00 – ora României).
Anunțul a fost făcut la scurt timp după discursul susținut de premierul spaniol Mariano Rajoy, care a anunțat convocarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni. În discursul său, Mariano Rajoy a subliniat că separatiștii nu au lăsat Madridului nicio altă alegere decât invocarea articolului 155. În plus, el a enunțat cele patru obiective ale guvernului: revenirea la legalitate, revenirea la normalitate, reluarea creșterii economice și organizarea de alegeri în Catalonia. Măsurile au nevoie de aprobarea Senatului, care se va reuni pe 27 octombrie. Se așteaptă să fie adoptate fără nicio problemă.
Într-o încercare de a-i liniști pe catalani, foarte atașați de autonomia lor, Mariano Rajoy a afirmat că este vorba despre demiterea „persoanelor care au plasat acest guvern în afara legii”, făcând să fie votate legi contrare Constituției spaniole și statutului de autonomie catalană. Astfel, Madridul își va suma responsabilitatea în materie de securitate, ordine publică, finanțe, măsuri fiscale și bugetare, telecomunicații.
UPDATE 14.30: Guvernul lui Mariano Rajoy a cerut Senatului să aprobe invocarea articolului 155 din Constituția spaniolă, o măsură menită să impună controlul direct asupra Cataloniei. „Am fost nevoiți să invocăm articolul 155”, a declarat premierul Spaniei, Mariano Rajoy, la finalul unei întâlniri extraordinare a Consiliului de Miniștri.
„Niciun guvern nu poate să accepte nerespectarea legii”, a mai spus acesta. El a anunțat principalele măsuri pe care le are în vedere pentru a redobândi controlul asupra Cataloniei: liderii regiunii vor fi îndepărtați din funcții și vor fi organizate noi alegeri pentru parlamentul regional. Mai precis, premierul Mariano Rajoy a anunţat că vor fi suspendaţi din funcţie preşedintele regiuni, liderul separatist Carles Puigdemont şi mai mulţi miniştri acuzaţi că au avut un rol decisiv în încălcarea statului de drept, prin susţinerea unui proces de secesiune.
Șeful executivului spaniol a mai anunțat organizarea de alegeri regionale în Catalonia, în termen de șase luni. „Vom aduce guvernul din Catalonia din nou la normalitate”, a mai spus Mariano Rajoy.
Cabinetul lui Mariano Rajoy se reunește, astăzi, la aproape trei săptămâni de la referendumul din Catalonia, catalogat drept ilegal de Madrid. Guvernul spaniol ar urma să pună în aplicare articolul 155 din Constituției, conformă căruia poate ridica autonomia Cataloniei, impunând controlul direct în situație de criză. Acest articol nu a mai fost invocat niciodată, astfel de efectele sale nu sunt cunoscute în întregime.
Cabinetul lui Mariano Rajoy va discuta, în reuniunea extraordinară, despre dizolvarea guvernului regional al Cataloniei, despre organizarea unor alegeri regionale în ianuarie, dar și despre alte măsuri precum preluarea controlul asupra poliției catalane.
Șeful executivului spaniola afirmat că aceste măsuri au ca scop restabilirea statului de drept, dar și că au fost convenite cu partidele aflate în opoziție.
Procesul nu este unul tocmai de scurtă durată. Măsurile vor fi discutate săptămâna viitoare în Senat. De altfel, articolul 155 este activat doar cu aprobarea majorității absolute a Senatului, însă nu se așteptată să fie probleme în acest sens, având în vedere că partidul premierului deține majoritatea.
Ce prevede articolul 155 din Constituția Spaniei
Articolul 155 al Constituției Spaniei nu a mai fost invocat până acum. Acesta datează din 1978 și oferă puteri depline guvernului spaniol asupra unei comunităţi autonome, precum Catalonia.
Articolul autorizează executivul naţional să „ia măsurile necesare pentru respectarea acestor obligaţii sau pentru protejarea interesului general”. În acest sens, guvernul „va putea să dea ordine tuturor autorităţilor comunităţilor autonome”.
Cu toate acestea, potrivit BBC News, Mariano Rajoy se află într-o situație extrem de delicată. Măsuri precum preluarea controlului asupra poliției regionale catalane, acţiuni care să vizeze televiziunea publică din Catalonia sau înlocuirea oficialilor catalane cu persoane loiale Madridului ar putea avea efecte negative și ar putea să arunce țara într-un haos.
Criza din Spania durează de trei săptămâni
Spania se confruntă cu una dintre cele mai grave crize din istoria sa în urma referendumului privind independența regiunii catalane, care s-a desfășurat pe 1 octombrie. Aproximativ 43 la sută din catalani au luat parte la consultarea considerată ilegală, iar 90% dintre ei au votat pentru independneță.
Carles Puigdemont şi alţi lideri regionali au semnat apoi o declaraţie de independenţă, însă au suspendat efectele acesteia pentru a permite să aibă loc discuţii.
Madridul a reacționat însă cerându-i să specifice dacă a declarat sau nu independența Cataloniei și i-a acordat două ultimatumuri. Primul pentru a clarifica această situație, iar al doilea pentru a renunța la demersurile privind independența. În ambele rânduri, Carles Puigdemont a refuzat să facă pe plac Madridului, cerând negocieri și afirmând că nu va da niciun pas înapoi. Astfel, guvernul spaniol a ajuns la soluția privind articolul 155, afirmând că este necesar să intervină pentru respectarea legii.
Regele Felipe al VI-lea: „Nu vrem să renunțăm la ce am construit împreună”
Aflat într-o vizită în Oviedo, în nordul Spaniei, regele Felipe al VI-lea a discutat din nou despre criza care macină țara. El a afirmat că instituțiile democratice „legitime” ale Spaniei vor rezolva, conform Constituției, „intenția inacceptabilă de secesiune” a autorităților regiunii Catalonia.
„Nu vrem să renunțăm la ce am construit împreună”, a spus el într-un discurs. „Spania secolului XXI, din care Catalonia este și va fi o parte esențială, trebuie să se bazeze pe o sumă loială și solidară de eforturi, sentimente, afecțiuni și proiecte”, a mai spus suveranul spaniol. El a adăugat și că țara are „mândria legitimă de a aparține marii realități democratice care este Europa”.
La scurt timp după organizarea referendumului, regele Felipie al VI-lea a avut un discurs ferm privind situația din Catalonia. El i-a acuzat pe liderii catalani că s-au situat „în afara dreptului și a democrației” și a anunțat că statul va trebui să asigure ordinea constituțională
Citește și:
-
Criză în Spania | Catalonia, la un pas să-și piardă autonomia. Ce înseamnă acest lucru
-
ANALIZĂ | Zece consecințe imediate, dacă regiunea Catalonia se rupe de Spania
-
Editorial de Claudiu Săftoiu. Referendumul ilegal din Catalonia a învins: provinciile muncitoare fug de statul corupt
-
EXCLUSIV/ Jurnalist catalan, pentru Libertatea: „Guvernul spaniol a făcut abuz de putere și a început să piardă Catalonia”
-
ANALIZĂ | Ce ar putea să urmeze în urma referendumului din Catalonia