J.D. Vance va ocupa funcţia de vicepreşedinte în noua administraţie Trump. Acest fost militar în vârstă de 40 de ani va deveni al treilea cel mai tânăr vicepreşedinte din istoria SUA. O poziţie cu atât mai expusă cu cât Trump (78 de ani) va fi cel mai în vârstă lider american care va depune jurământul în funcţia de preşedinte al SUA, pe 20 ianuarie 2025.
În timpul campaniei electorale, acest senator atipic din Ohio a făcut subiectul unei serii de controverse odată cu apariţia unor filmulețe mai vechi. Într-unul dintre acestea, autorul de bestselleruri îi acuza pe democraţii aflaţi la putere că sunt o grămadă de „doamne nefericite cu pisici” care nu conştientizează „interesul direct” al Americii deoarece nu au urmaşi. În alte secvenţe video, J.D. Vance îl critică pe Donald Trump, căruia în prezent îi jură loialitate absolută.
Dacă funcția lui J.D. Vance este sigură, viitorul rol al multimiliardarului Elon Musk este în dezbatere. Trump a afirmat că intenţionează să îl însărcineze pe Musk să realizeze un „audit complet” al administraţiei americane, cu scopul de a o reforma în mod drastic, misiune pe care cel mai bogat om de pe planetă a acceptat-o.
Proprietarul SpaceX şi Tesla a jucat un rol absolut fără precedent în campania lui Trump, cheltuind peste 110 milioane de dolari din averea sa personală pentru a contribui la realegerea sa. De asemenea, a organizat o serie de întâlniri de campanie în favoarea candidaturii republicanului în statul aprig contestat Pennsylvania. Detaliile exacte ale rolului pe care îl va juca în administraţia Trump 2.0 nu au fost dezvăluite, dar Elon Musk a împărtăşit deja miercuri dimineaţă un montaj foto cu el în Biroul Oval de la Casa Albă.
În timpul campaniei electorale, Donald Trump s-a angajat, de asemenea, să încredinţeze un „rol important” în domeniul sănătăţii lui Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte JFK.
Acest antivaccinist, cunoscut pentru răspândirea unor teorii ale conspiraţiei, a candidat independent la alegerile prezidenţiale din SUA, dar s-a retras din cursă în favoarea lui Trump. „El va reda Americii sănătatea”, a salutat preşedintele reales miercuri dimineaţă.
În privinţa restului echipei sale de la Casa Albă, Donald Trump a rămas până acum foarte misterios. Totuși, unele nume circulă deja. Richard Grenell, fost ambasador al SUA în Germania şi un susţinător înverşunat al lui Donald Trump, este vehiculat cu insistenţă pentru funcţia de consilier pentru securitate naţională sau şef al diplomaţiei. Arhitecta revenirii politice a lui Trump, Susie Wiles, ar putea ocupa prestigioasa poziţie de şef de cabinet.
Guvernatorul statului Dakota de Nord, Doug Burgum, este luat în considerare pentru postul de ministru al Energiei, iar senatorul de Arkansas Tom Cotton pentru şefia Pentagonului. Tim Cotton (47 de ani) susține că a servit timp de patru ani în armata SUA, în perioada 2005-2009, și a fost mobilizat pe două teatre de operații: Irak și Afganistan. Unii contestă dosarul său militar. Eventuala sa numire la Pentagon, după ce fusese luat în calcul pentru funcția de vicepreședinte, nu ar fi o veste bună pentru țări precum Coreea de Nord, China, Iran sau Rusia. Ori Cotton s-a pronunțat pentru bombardarea infrastructurii nucleare iraniene și pentru atacuri militare împotriva celor care contestă alegerile strategice ale SUA.
Donald Trump nu a menţionat ce rol va juca în viitoarea administraţie familia sa, omniprezentă în primul mandat. Şi în special fiica sa Ivanka, care l-a sfătuit când era la Casa Albă, dar care a stat complet departe de campania sa împotriva Kamalei Harris, la fel ca şi soţul ei, Jared Kushner. Nora sa, Lara Trump, este co-preşedintă a Comitetului Naţional Republican, precizează AFP.