Cristian Ghinea a explicat că proiectele alese sunt deja începute și că nu există riscul de a fi refuzate de la finanțare de către Comisia Europeană.
„Sunt proiecte care deja au început și care, atunci când vor veni banii din PNRR, doar îi decontăm. A7, marele proiect de autostradă, este la procesul de licitație. Dacă va dura puțin și vor începe să lucreze acolo, iată că putem avea un proiect. Autostrada din Transilvania, care este pusă în PNRR, poate să înceapă deja”, a precizat Ghinea.
Ministrul spune că în aceleași condiții se va demara și construcția a 80 de creșe.
„Sunt 80 de proiecte depuse de primării pentru creșe, care pot să înceapă pe bugetul de stat și apoi, când PNRR va fi aprobat, decontăm de acolo. Pe regulament ni se permite să finanțăm și proiecte care au început în acest an, deci nu trebuie să așteptăm să avem aprobarea formală. Acele proiecte la care știm 100% că nu sunt probleme – și la creșe nu sunt probleme – pot să înceapă“, a mai adăugat acesta, conform sursei citate.
Toate proiectele incluse în PNRR trebuie finalizate până în 2026.
Pașii de urmat
România a devenit, luni 31 martie, al 22-lea stat din cele 27 ale Uniunii Europene care a depus planul de reziliență.
Autoritățile române vor prezenta oficial documentul miercuri 2 iunie.
România va primi 29,2 miliarde de euro, dintre care 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi, iar 15 miliarde ca împrumuturi cu dobândă avantajoasă.
Conform ministrului Ghinea, mai întâi documentul va fi evaluat de către Comisia Europeană, iar apoi de Consiliul European, adică în reuniunea miniștrilor de finanțe ai celor 27 de țări membre.
Primul împrumut la comun
Toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat planul de redresare menit să depășească consecintele economice ale pandemiei.
Acest lucru va permite Comisiei Europene să se împrumute pe piețele de capital pentru a acorda bani țărilor membre.
Primul împrumut, în valoare de 10 miliarde de euro, va fi emis în luna iunie.
În total, 672 miliarde de euro vor fi acordate ţărilor membre sub formă de subvenţii şi împrumuturi, ca parte a unui plan global de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro.