„În urma celor 12 percheziții domiciliare efectuate, luni, de polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, au fost descoperite și ridicate sisteme informatice, medii digitale de stocare și înscrisuri, în vederea continuării cercetărilor. Față de 6 persoane, au fost luate măsuri preventive”, potrivit Poliţiei Române.
Au fost reţinute 3 persoane, cu vârste cuprinse între 39 și 58 de ani, iar alte trei persoane, cu vârste cuprinse între 24 şi 58 de ani, sunt cercetate sub control judiciar, pentru 60 de zile, mai precizează sursa citată.
În cursul zilei de astăzi, 20 februarie, urmează a fi formulată propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile, față de cele 3 persoane reținute.
Potrivit Observatornews, două dintre persoanele reţinute sunt angajate ale Școlii postliceale sanitare „Eugen Nicoară” din Reghin.
Poliţiştii anunţă că „alte două persoane, un bărbat și o femeie, ambii angajați ai unei instituții publice, ar fi divulgat reprezentanților școlii postliceale aspecte din ancheta penală, despre care ar fi avut cunoștință, în virtutea atribuțiilor de serviciu, în urma corespondenței purtate în cauză”.
De asemenea, anchetatorii mai anunţă că vor fi efectuate audieri de martori, inclusiv 6 cetățeni italieni, identificați în spațiile școlii postliceale, în urma perchezițiilor domiciliare.
Cum erau ademeniţi elevii italieni la şcoala din Reghin
Autorităţile au descins luni la şcoala postliceală sanitară „Eugen Nicoară” din Reghin, cât şi la sediul Inspectoratului Școlar Mureș, dar și la mai multe adrese din Mureș și Ilfov.
Potrivit anchetatorilor, mai mulţi cetăţeni italieni au obţinut ilegal diplome de asistent medical generalist de la şcoala din Reghin. „Începând cu anul 2019 și până în prezent, la nivelul unei școli postliceale ar fi fost dezvoltat un mecanism ilegal, constând în școlarizarea fictivă a unor cetățeni italieni (care nu cunosc limba română și care nu s-au prezentat la cursuri și stagii de practică), urmată de eliberarea de diplome pentru exercitarea profesiei de asistent medical generalist pe teritoriul Uniunii Europene”, arătau poliţiştii.
Candidaţii erau atraşi chiar de președintele școlii, Vincenzo Marotta, care posta mesaje pe Facebook.
„250 de mii de locuri de muncă, acesta este necesarul de asistente medicale în Italia. Dacă eşti în căutarea unui loc de muncă, ia în considerare că te poţi înscrie la o şcoală sanitară. Noi suntem o academie de asistente medicale, cu sediul în România, în zona de centru-nord a ţării, în oraşul Reghin. Iar studiile durează trei ani, la fel ca în Italia. Diploma este recunoscută atât în Italia, cât şi în comunitatea europeană”, spunea acesta, potrivit TVR.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Marica13 • 07.03.2024, 12:43
Păi justiția să și pună cuvântul dacă există așa ceva cu toate că știm că mai greu cu ei