Cuprins:
Varianta Omicron se răspândește rapid pe teritoriul Europei, unde numărul cazurilor se dublează la fiecare trei zile sau chiar mai rapid, după cum constată Neil Ferguson, profesor de biologie matematică la Imperial College London. Îmbolnăvirile nu mai sunt atribuite exclusiv călătoriilor în străinătate, existând deja transmitere comunitară în Marea Britanie și Danemarca, țări care au deja sute de cazuri de infectare cu Omicron.
În acest moment părerile specialiștilor cu privire la eficiența vaccinurilor împotriva mutației Omicron sunt împărțite, iar rezultatele cercetărilor variază, fiind uneori chiar contradictorii. Unele cercetări sugerează că eficiența serurilor este mai scăzută, dar protecția crește în cazul vaccinării cu doza booster, în timp ce alte studii arată că răspunsul anticorpilor persoanelor vaccinate cu trei doze este de zeci de ori mai mic la Omicron.
Studiu din Africa de Sud: Vaccinarea cu trei doze asigură cea mai bună protecție în fața Omicron
Un studiu de laborator realizat de Africa Health Research Institute din Durban, Africa de Sud, arată că Omicron ocolește în mare măsură imunitatea oferită de vaccinarea cu două doze din serul Pfizer/BioNTech. Totuși, persoanele vaccinate care au trecut și prin boală sunt mai bine protejate de noua tulpină.
Autorii cercetării spun că rezultatele arată că Omicron poate ocoli protecția oferită de vaccin mult mai ușor decât tulpina Beta, care a fost identificată inițial tot în Africa de Sud.
Totuși, noua variantă a coronavirusului nu anulează complet efectul vaccinului Pfizer.
Pierderea imunității este „robustă, dar nu completă”, a declarat Alex Sigal, șeful laboratorului unde a avut loc cercetarea, în care au fost analizate probe de virus viu de la 12 persoane complet vaccinate, dintre care jumătate au suferit de COVID-19.
De asemenea, oamenii de știință din Africa de Sud au descoperit că vaccinarea cu doza booster întărește răspunsul imun inclusiv la Omicron. Astfel, persoanele care au făcut toate cele trei doze de vaccin sunt cel mai bine protejate în fața noii tulpini.
”Dacă lumea se vaccinează, lucrurile vor fi sub control. Da, va crește numărul de infectări, tulpina e mai contagioasă, dar nu vor fi cazuri grave și sistemul sanitar nu va intra în colaps”, a explicat Alex Sigal.
Pfizer anunță că ”protecția este îmbunătățită cu o a treia doză de vaccin”
La o concluzie similară au ajuns și reprezentanții companiilor Pfizer și BioNTech, care au anunțat, miercuri, 8 decembrie, că studiile lor preliminare arată că două doze din vaccinul lor ar putea să nu ofere suficientă protecție împotriva variantei Omicron, dar trei doze sunt capabile să o neutralizeze, relatează CNN.
”Protecția este îmbunătățită cu o a treia doză de vaccin”, a precizat Albert Bourla, președintele și CEO-ul Pfizer, adăugând că cea mai bună modalitate opri răspândirea COVID-19 este ca un număr cât mai mare de oameni să se vaccineze cu două doze și apoi să primească boosterul.
Chiar dacă asigură o protecție mai redusă, vaccinarea cu două doze din serul Pfizer/BioNTech poate preveni în continuare apariția unor forme grave de COVID-19, mai arată studiile celor două companii, care nu au fost încă revizuite de alți specialiști și nici publicate.
În cadul acestei cercetări au fost folosite probe de sânge colectate la trei săptămâni după vaccinarea cu a doua doză sau la o lună după booster.
Între timp, Pfizer și BioNTech continuă să lucreze la dezvoltarea unui vaccin specific împotriva tulpinii Omicron, care ar putea fi disponibil din martie 2022.
Studiu din Germania: Răspunsul imun al celor vaccinați cu trei doze, de zeci de ori mai scăzut în cazul Omicron
Pe de altă parte, datele preliminare ale unei cercetări efectuate în Germania arată că două doze de vaccin nu protejează deloc împotriva Omicron, iar în cazul persoanelor vaccinate cu trei doze, răspunsul imun este de aproape 40 de ori mai scăzut la Omicron decât în fața tulpinii Delta.
Concret, virusologul Sandra Ciesek de la Spitalul Universitar Frankfurt a examinat în cadrul unor teste de laborator probe de sânge de la persoane complet vaccinate în urmă cu șase luni cu Pfizer/BioNTech și Moderna și de la persoane care au primit o doză din vaccinul AstraZeneca și apoi o doză de Pfizer. Rezultatele au arătat că în aceste situații vaccinurile asigură o protecție zero față de Omicron.
De asemenea, expunând sângele persoanelor vaccinate la diferite variante de virus, Sandra Ciesek a descoperit că răspunsul imun la Omicron al persoanelor vaccinate cu trei doze de ser Pfizer/BioNtech a fost de până la 37 de ori mai mic decât răspunsul în fața variantei la Delta, relatează Reuters.
„Setul de date subliniază că are sens să se dezvolte un vaccin care este adaptat la Omicron”, a scris Chiesek pe Twitter, adăugând că nu poate trage încă nicio concluzie cu privire la protecția împotriva fomelor severe de boală provocate de Omicron.
Christian Drosten, șef al secției de virologie de la Spitalul Charité din Berlin, a precizat pe Twitter că „o reducere de 40 de ori a activității de neutralizare nu înseamnă că vaccinarea va proteja de 40 de ori mai puțin. Pierderea reală a imunității este mult mai mică”, notează Politico.
„În acest moment, tripla vaccinare asigură cea mai bună protecție. Vaccinuri noi, abia după valul din iarnă. Nu așteptați, doar faceți boosterul”, a scris specialistul pe rețeaua socială.
Rezultate „excepțional de variabile”, în urma unei cercetări din Suedia
În același timp, primele rezultate ale unui studiu din Suedia, indică o gamă largă de rezultate, de la o ușoară pierdere a imunității la o scădere de 25 de ori a capacității de neutralizare a anticorpilor.
Cercetarea a fost efectuată la Institutul Karolinska, unde au fost analizate probe de sânge de la 17 persoane selectate aleatoriu și de la alte 17 cadre medicale care au fost infectate cu coronavirus, dar și vaccinate.
„Aproape toate probele evaluate au păstrat o anumită activitate de neutralizare împotriva variantei Omicron”, precizează autorii, adăugând însă că rezultatele au fost „excepțional de variabile”.
Cercetătorii menționează însă că este vorba despre un studiu preliminar, care nu a fost revizuit de alți experți și în care a fost utilizat un așa-numit pseudovirus, dezvoltat în baza cunoștințelor despre mutațiile Omicron.
Foto: 123rf.com