Cuprins:
Rachetele ATACMS
Potrivit informațiilor preliminare, permisiunea se limitează la atacuri asupra regiunii Kursk din Rusia. În același timp, publicația franceză Le Figaro a raportat inițial despre o posibilă autorizare similară din partea Franței și Marii Britanii pentru utilizarea rachetelor SCALP/Storm Shadow, deși ulterior a eliminat această mențiune.
Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) subliniază necesitatea ca SUA să permită Ucrainei să lovească toate țintele militare legitime din adâncul teritoriului rus, nu doar în regiunea Kursk.
Ei argumentează că ridicarea parțială a restricțiilor asupra utilizării armelor occidentale cu rază lungă de acțiune oferă Rusiei posibilitatea de a proteja sute de alte obiective militare.
În primăvara anului 2024, Ucraina a primit pentru prima dată de la SUA rachetele ATACMS mult așteptate, capabile să lovească ținte la o distanță de până la 300 km. Aceasta este aproape dublu față de varianta ATACMS furnizată Ucrainei în toamna anului 2023, care avea o rază de acțiune de 165 km.
În august 2024, analiștii ISW au subliniat că în raza de acțiune a rachetelor ATACMS furnizate Ucrainei se află sute de obiective militare și paramilitare pe teritoriul Rusiei – aproape 250 de ținte.
Pentru a ilustra acest lucru, ISW a creat o hartă interactivă detaliată cu toate țintele potențiale din Rusia care ar putea fi lovite de Ucraina, dacă ar primi permisiunea SUA de a utiliza rachetele ATACMS.
Posibilele ținte ucrainene
Printre sutele de obiective din raza de acțiune a ATACMS se numără nu doar regimente, batalioane, brigăzi și centre de informații rusești, ci și academii militare, poligoane, depozite, baze de reparații, combinate și concerne ale complexului militar-industrial rus.
Zonele marcate cu roșu pe harta realizată de ISW sunt zone ce aparțin Ucrainei, dar care au fost ocupate de trupele militare ruse odată cu începutul agresiunilor militare din februarie 2022.
În total, lista include cel puțin 245 de obiective militare și paramilitare rusești cunoscute, dintre care doar 16 (6,5%) sunt baze aeriene. Printre acestea se numără aerodromuri militare importante precum Kursk-Est, Millerovo, Morozovsk și Rostov-pe-Don Central.
Experții ISW subliniază că, deși Rusia a relocat probabil majoritatea avioanelor de pe cele 16 baze aeriene din raza de acțiune a ATACMS, acest lucru nu diminuează importanța permisiunii acordate Ucrainei de a utiliza aceste rachete împotriva sutelor de alte obiective militare rusești din zona respectivă.
De asemenea, numărul limitat de ATACMS furnizate Ucrainei nu este un argument pentru restricții, deoarece alte sisteme furnizate au o rază de acțiune mult mai mică. De exemplu, raza maximă de acțiune a sistemelor HIMARS ucrainene, pe care SUA permit Ucrainei să le utilizeze limitat împotriva țintelor din Rusia, acoperă doar 20 de obiective din listă.
Rachetele SCALP / Storm Shadow
Rachetele de croazieră britanice Storm Shadow și echivalentul lor francez SCALP conțin componente americane, motiv pentru care SUA au limitat până acum utilizarea lor pentru atacuri pe teritoriul Rusiei. Cu toate acestea, conform mai multor surse media occidentale citate de New Voice, Franța și Marea Britanie erau pregătite să ofere Ucrainei posibilitatea de a lovi ținte din Rusia cu aceste rachete de croazieră, dacă ar fi primit acordul SUA.
Storm Shadow / SCALP este o rachetă de croazieră aer-sol franco-britanică cu o rază operațională de acțiune de 560 km. Varianta de export SCALP EG are o rază de acțiune redusă la 290 km și o încărcătură explozivă de 500 kg, pentru a respecta tratatele de control al tehnologiilor rachetă.
Aceste rachete sunt destinate distrugerii țintelor staționare bine protejate de sisteme de apărare antiaeriană. Pot fi utilizate în orice moment al zilei, în condiții meteorologice dificile și chiar în prezența contramăsurilor electronice ale inamicului.
Rachetele sunt compatibile cu avioanele Tornado, Rafale, Mirage 2000 și Eurofighter Typhoon. Cu toate acestea, după exemplul rachetei americane anti-radar AGM-88 HARM, rachetele de croazieră Storm Shadow au fost integrate cu succes pe avioanele sovietice vechi deținute de Ucraina, în special pe bombardierele frontale Su-24.
Datorită semnăturii slabe și zborului la altitudine joasă, racheta este aproape invizibilă pentru radarele inamice.