Sosirea dozelor de vaccin are loc la o zi după ce Johnson&Johnson a anunțat că va suspenda temporar livrarea către Uniunea Europeană, din cauza rapoartelor privind cheagurile de sânge.
Comisia Europeană a cerut clarificări din partea companiei farmaceutice, în urma anunţului „complet neaşteptat”, a informat Agerpres.
Valeriu Gheorghiță: Aşteptăm o recomandare de la EMA
Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marți, 13 aprilie, că aşteaptă recomandarea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) înaintea folosirii vaccinului Johnson&Johnson în România, după cazurile de tromboză apărute în SUA.
„Aşteptăm o recomandare de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi, dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin, putem face acest lucru. Avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem, atât timp cât nu avem suficiente date de siguranţă”, a afirmat Gheorghiță la o conferință de presă, conform Mediafax.
SUA au anunțat că suspendă vaccinarea cu Johnson&Johnson după apariția unor cheaguri de sânge
Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA va stopa folosirea acestui vaccin în centrele de imunizare federale și a îndemnat statele să facă același lucru, până când experții vor analiza cele șase cazuri de cheaguri de sânge apărute printre persoanele vaccinate, unul dintre ele fatal, au anunțat ieri autoritățile citate de The New York Times.
Temerile privind vaccinul Johnson & Johnson par trase la indigo după cele legate de serul AstraZeneca, cele două produse fiind dezvoltate pe baza unei tehnologii similare, dar diferite de vaccinurile Pfizer și Moderna.
Johnson&Johnson, al patrulea vaccin aprobat de UE
Până în prezent, patru vaccinuri împotriva COVID-19 au fost autorizate pentru utilizare în Uniunea Europeană: Comirnaty (Pfizer), Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca) și Janssen (Johnson&Johnson).
Pe 11 martie 2021, Comisia Europeană a acordat o autorizație condiționată de introducere pe piață pentru vaccinul creat de Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen ale Johnson&Johnson.
Acesta este al patrulea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în UE. Autorizația s-a bazat pe o recomandare științifică pozitivă emisă în urma unei evaluări a siguranței, eficacității și calității vaccinului efectuate de către Agenția Europeană pentru Medicamente și este aprobată de statele membre, a informat Comisia Europeană.
Vaccinul Johnson&Johnson se administrează într-o singură doză și poate fi depozitat la temperaturi mai mari decât cele de la congelatoare, ceea ce facilitează distribuţia acestuia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro