Profesorul Erik Trinkaus de la Universitatea din Saint Louis s-a gandit sa scoata oasele descoperite acum 50 de ani in Romania din sertarul unde stateau de cateva decenii. A mai facut cateva teste si a ajuns curand la concluzia ca oasele femeii Homo sapiens  descopereau anumite trasaturi intalnite la omul de Neanderthal. Descoperirea lui Trinkaus valideaza teoria conform careia Homo sapiens a asimilat cu totul omul de Neanderthal si nu l-a exterminat acum 28 de mii de ani, cum sustin unii antropologi.  ”Din punctul meu de vedere, oamenii de Neanderthal au fost absorbiti genetic de oamenii mo-derni care au venit in Europa din Africa si au disparut in acest fel”, spune antropologul.

Europa, punctul-cheie

Oamenii de Neanderthal au aparut in Europa si vestul Asiei timp peste 200.000 de ani. Au dominat spatiul European pana cand Homo sapiens a inceput sa migreze dinspre Africa, acum 40 000 de ani. Apoi, urma Neanderthalilor a fost pierduta. Cea mai recenta fosila de Neanderthal dateaza de acum 28.000 de ani si a fost gasita in Spania.

Trinkaus sustine ca raspunsul la misterul disparitiei Neanderthalilor se afla in fosilele femeii descoperite in Pestera Muierii, din judetul Gorj.  Trinkaus a analizat craniul, clavicula, un femur si cateva fragmente ale scheletului care a fost gasit acum 54 de ani chiar pe podeaua pesterii. Din aceasta cauza antropologii s-au gandit ca e vorba despre un schelet din perioada moderna si nu au facut nici un test timp de jumatate de secol.

Explorează frumusețile naturale ale României, precum peștera Scărișoara sau peștera Polovragi!

 
 

Urmărește-ne pe Google News