UPDATE ora 22:00: Cei trei pacienţi cu COVID-19 transferaţi de la Bucureşti la Timişoara au fost duşi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Timişoara, urmând ca în cursul zilei de vineri să fie transferaţi la Spitalul din Szeged, Ungaria.
UPDATE ora 21:20: Cseke Attila, ministrul interimar al sănătății, a declarat, că opt pacienți cu COVID vor fi transferați în Ungaria.
„Mâine continuăm, din păcate unul dintre pacienți a murit, este vorba de unul dintre pacienții care erau transferați din Timișoara. Azi, practic am transferat doar opt pacienți pentru că unul dintre pacienții care trebuiau să plece din București, medicul curant a constatat că nu atât de stabil încât să-l transferăm. Mâine continuăm ducem către pacienți centrele universitare din Ungaria”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății, joi seara la Digi24.
UPDATE ora 20:36: Alți trei pacienți cu COVID de la spitale din București au ajuns pe aeroportul din Timișoara după ora 20.00. Aici ei au fost preluați de două mașini de la SMURD și de o ambulanță. Ulterior ei vor fi trimiși la un spital din Ungaria.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 2UPDATE ora 18:20: Cei cinci pacienți cu COVID-19 din București au ajuns în jurul orei 18:10 pe aeroportul din Oradea, de aici urmează să fie duși la centrul universitar Debrecen. Alți trei pacienți vor fi aduși la Timișoara.
UPDATE ora 17:58: Pacienta în vârstă de 66 de ani care a fost întoarsă din drum la spitalul din Timișoara după ce a intrat în stop cardio-respirator a murit, a confirmat medicul Mihai Grecu, șeful UPU-SMURD Timiș.
UPDATE ora 17:39: Una dintre pacientele cu COVID care a plecat, joi, spre Ungaria a suferit un stop cardio-respirator pe drum și a fost întors la Timișoara
„Una dintre paciente, din păcate, a devenit instabilă și am decis să se întoarcă în Timișoara. Erau în UPU și erau transportabile în măsura în care un pacient intubat și ventilat poate fi transportat. Una dintre paciente era din 12 la spital, cealaltă din data de 13. Nu cred că au ajuns să urce pe autostradă”, a declarat Mihai Grecu, șeful UPU-SMURD Timiș.
Transferul s-a efectuat cu două ambulanțe. Nu se știe până acum dacă pacientele în vârstă de 66 de ani erau vaccinate anti-Covid.
„Așteptăm să vedem dacă se stabilizează pacienta sau nu, dar o să mai vină de la București un avion cu pacienți care vor trebui transferați la Szeged. Vor fi două mașini de la două unități de ATI mobil are SMURD și o ambulanță de la SAJ Timiș”, a mai transmis Mihai Grecu.
UPDATE ora 17:00: Aeronava militară cu primii cinci pacienți a decolat din Baza 90 Transport Aerian în jurul orei 17.00, se arată în comunicatul transmis, joi seara, de MApN.
„O aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează joi, 14 octombrie, o misiune de transport umanitar, pe ruta București – Oradea, a cinci pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, aflați în stare gravă”, anunță sursa citată.
De asemenea, alți trei pacienți vor fi transferați în această seară.
Primul transfer în Ungaria al pacienților cu COVID aflați în stare critică a început în cursul zilei de joi. Potrivit ministerului Sănătății, toți pacienții sunt transportabili și necesită asistență medicală de specialitate într-o secție de Anestezie-Terapie Intensivă.
Transferul pacienților din zona de graniță se realizează pe cale terestră, iar transferul pacienților din București se efectuează atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană. Pacienții vor fi monitorizați pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe. De asemenea, personal din România a fost trimis în unitățile din cele două centre universitare pentru a asigura sprijinul necesar acestor operațiuni.
„Mulțumim vecinilor noștri pentru colaborare și sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care trebuie să ne bucurăm. Și noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienți aflați în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged și Debrecen”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.
Numărul celor internați la terapie intensivă a atins joi un nou maxim: 1.727. În aceste condiții, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că la nivel național nu mai există niciun pat de ATI liber pentru persoanele infectate cu coronavirus.
Ungaria ajută România şi preia 50 de pacienţi cu coronavirus, care au nevoie de terapie intensivă, a anunţat, miercuri, la Budapesta, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, transmite MTI. Pacienţii vor fi duşi în clinici din Szeged şi Debrecen.
România a început săptămâna trecută discuțiile cu autoritățile din Ungaria în vederea transferării mai multor pacienți Covid grav în țara vecină pentru tratament.
Ungaria a anunțat încă de săptămâna trecută că a înaintat autorităților române o scrisoare oficială prin care își exprimă disponibilitatea de a ajuta în tratarea pacienților infectați cu coronavirus. Tot săptămâna trecută, autoritățile au anunțat că se gândesc să transfere bolnavi în străinătate.
Ajutorul oferit de Ungaria nu este singurul primit de la țările UE, după ce România a activat, la începutul lunii octombrie, Mecanismul de Protecție Civilă al UE. Italia a trimis doze de anticorpi monoclonali, folosite în tratamentul COVID, iar Polonia și Olanda au trimis 250 de concentratoare de oxigen.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro