O rețea viabilă de internet cuantic în care informația este stocată în biți cuantici și transmisă pe distanțe lungi ar revoluționa sistemul de stocare a datelor și precizia calculatoarelor.
Aceasta ar fi urmarea cercetărilor făcute la Fermi National Accelerator Laboratory al Departamentului american de Energie, în parteneriat cu Universitatea din Chicago.
Într-o lucrare științifică, cercetătorii au făcut o demonstrație a teleportării de biți cuantici făcuți din fotoni realizată la o fidelitate mai mare de 90%.
Biții cuantici (qubits) au fost teleportați printr-o fibră optică la o distanță de 44 de kilometri folosind detectoare cu un singur foton și echipamente de ultimă generație.
„O realizare-cheie pentru a construi tehnologii revoluționare”
„Am fost încântați să vedem rezultatele. Este o realizare-cheie în drumul nostru de a construi tehnologii care să revoluționeze comunicațiile la nivel global”, a declarat Panagiotis Spentzouris, șeful Fermilab și unul dintre autorii lucrării științifice, citat de Phys.
Reușita a venit la doar o lună după ce Departamentul de Energie al SUA a făcut o conferință de presă și dezvăluia planurile sale incipiente de a implementa o rețea de internet cuantic.
Teleportarea cuantică presupune transportarea stărilor cuantice „dezmembrate” și reînglobarea lor într-o altă locație. Pentru a teleporta un bit cuantic se folosește o legătură de două sau mai multe particule prinse între ele.
Teleportarea este reușită atunci când o pereche de astfel de particule sunt transferate dintr-un loc într-altul și odată cu ele și informația codificată.