„Cifrele oficiale, inclusiv cifrele de la Comisia Europeană, arată că muncitorii din estul Europei nu au generat șomaj și nu au pus presiune pe sistemele de protecție socială. Dimpotrivă, influxul a adus creștere economică în țările de destinație, evaluat la 1% din PIB”, a precizat Raportorul în cadrul dezbaterii de luni.
Deputații europeni cer statelor membre să-și revizuiască regulile privind perioadele de tranziție înaintea deschiderii accesului pe piața muncii și solicită acelor state membre care încă impun restricții cetățenilor bulgari și români să le elimine până la sfârșitul lui 2011, înainte de termenul-limită final din 2013 prevăzut în tratatul de aderare la UE.
Mai mult, pe termen lung, aceste restricții pot avea un impact negativ asupra valorilor și drepturilor fundamentale prevăzute în tratatele UE, cum ar fi libera circulație, non-discriminarea, solidaritatea și egalitatea în drepturi, consideră deputații europeni.
Iniţiativa din partea reprezentanţilor noştri vine după ce Spania şi Franţa au impus restricţii în ceea ce priveşte românii şi bulgarii care vor să se angajeze.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro