UPDATE ora 17.00 Proiectul a fost introdus pe ordinea suplimentară de zi și a fost adoptat cu 28 de voturi pentru, 14 împotrivă şi o abţinere.
Ministrul Energiei, Toma Petcu, care asistat la ședință, a precizat că iniţial s-a dorit transferul cu titlu gratuit, dar acest lucru nu mai este posibil, după ce în 2014 CCR a decis că transferul de acţiuni ale Portului Constanţa către Consiliul Local Constanţa a fost ilegal, iar singura posibilitate este vânzarea acţiunilor la valoarea nominală.
Reprezentanţii PNL şi USR au criticat faptul că o măsură atât de importantă este anunţată cu 12 ore înaintea şedinţei CGMB, fără o dezbatere adecvată şi o evaluare a preţului. Potrivit expunerii de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, Electrocentrale Bucureşti este o societate pe acţiuni având ca acţionari Ministerul Economiei şi Romgaz. Numărul acţiunilor nominative ale societăţii este de 71.583.469, valoarea nominală a unei acţiuni fiind de 10 lei.
„În vederea eficientizării consumului de energie termică şi în scopul asigurării continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică, a asigurării calităţii serviciului public de alimentare cu energie termică, accesiblitatea preţurilor pentru consumatori, asigurarea resurselor necesare serviciului public de alimentare cu energie termică, pe termen lung, asigurarea siguranţei în funcţionare a serviciului public de alimentare cu energie termică şi evidenţierea transparentă a costurilor în stabilirea preţului energiei termice, supunem dezbaterii şi aprobării prezentul proiect de hotărâre”, se mai arată în documentul respectiv.
La ședință participă și Ministrul Energiei, Toma Petcu. Primarul Capitalei, Gabriela Firea a declarat că numai astfel poate fi asigurată continuitatea servicului de termoficare în Bucureşti. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară.
„Avem un proiect aşteptat de ani de zile pentru bucureşteni şi care va asigura continuitatea serviciului de termoficare în Capitală în şcoli, institutii publice şi apartamente. Este vorba despre primul pas catre fuziunea dintre ELCEN şi RADET. Noul Guvern să emită o hotărâre prin care Primăria Bucureşti sa achiziţioneze pachetul integral de acţiuni de la ELCEN. Este vorba, ca şi valoare financiară, de circa 155 de milioane de euro, dar suma nu va fi platită pe loc, ci în cinci ani. Este un preţ bun, suportabil pentru municipalitate. Prin această fuziune şi prin preluarea pachetului se va crea o entitate nouă, puternică, care va pune capăt unui serviciu de proastă calitate„, a spus Gabriela Firea.
Ministrul Energiei spune că este un proiect de importanţă majoră pentru Bucureşti.
”Cred că pentru prima dată există un consens pe acest subiect, dat de necesitatea acestui proiect. Dacă în acest an nu se va realiza asta, poate va fi ultimul an în care avem capacitatea împreună să furnizăm în condiţii de calitate şi la preţuri rezonabile energie termică pentru cetăţeni. Intrăm în perioada de iarnă şi trebuie să fim foarte bine pregătiţi. (..) Dincolo de orgoliul politic, trebuie să luăm o decizie care să deblocheze pentru totdeauna această imposibilitate de a pune la masă furnizorul şi distribuitorul de energie termică. Avem o colaborare bună cu primăria Capitalei”, a spus Toma Petcu, în ședința CGMB.
USR: Acțiunea doamnei Firea se încadrează perfect în cuvinte protestatarilor de la începutul anului: Noaptea, ca hoții!
Consilierul USR, Roxana Wring, a scris pe pagina să de Facebook că proiectul de hotărâre a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General ”fără consultare publică, fără analiză economică, fără plan de afaceri, doar o expunere de motive plină de generalităti și banalităti”, scrie Roxana Wring.
”Mâine ni se cere votul pe un proiect de milioane de lei, dar pentru analiză căruia avem la dispoziție doar câteva ore. Acțiunea doamnei Firea se incadrează perfect în cuvinte protestatarilor de la începutul anului: Noaptea, ca hoții!”, a adăugat consilierul USR.
În documentul semnat de Gabriela Firea se arată că achiziția este făcută „în vederea eficientizării consumului de energie termică și în scopul asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică”. Documentul are data de 29 iunie 2017.
Elcen, controlat de Ministerul Energiei, este producător de energie termică. La rândul sau, Primăria Capitalei deține Radet, distribuitor de energie termică. Radet are o datorie către Elcen de peste 3,6 miliarde de lei. La rândul sau, Elcen are datorii către Romgaz, compania care furnizează gazele necesare producerii de energie termică. Ambele companii sunt de anul trecut în insolvență.
Citește și: Gestul făcut de Cornel Galeș înainte ca Ileana Ciuculete să moară. Abia acum s-a aflat
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!