Citește și: Rezultate Bacalaureat 2017. Ce note s-au luat în fiecare județ
Acordul cadru a fost parafat anul trecut în decembrie de șefa diplomației europene, Federica Mogherini, miniștrii de externe ai celor 28 de state membre ale UE și ministrul de externe al Cubei, dar era nevoie de acest vot pentru a face aplicabil respectivul acord.
Pe fondul tensiunilor cu privire la problema drepturilor omului în insula castristă, Cuba era singura țară latino-americană care nu avea un acord de cooperare internațională cu UE, chiar dacă majoritatea țărilor europene și-au reluat relațiile bilaterale cu Havana.
”Am avut sentimentul clar și categoric că am întors o pagină istorică”, a estimat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, în timpul dezbaterii care a precedat votul din Parlamentul European.
Negocierile, care au durat doi ani, ”au fost dificile, importante și curajoase, din partea noastră și din partea omologilor cubanezi”, a subliniat Mogherini.
Votul din PE vine la o lună după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump a anulat acordul istoric cu Cuba, încheiat în 2014 de Barack Obama. Trump a anunțat anularea cu efect imediat a acordului încheiat între Washington și Havana spunând că acesta „nu îi ajută pe cubanezi ci îmbogățește regimul”.
Citește și: Oare va face contestație? Nicolle Cherry a aflat și ea rezultatele de la Bacalaureat. Ce note a luat