Facilităţi similare există doar în Canada şi Chile, însă acestea nu sunt deschise publicului larg, fiind folosite exclusiv pentru cercetări ştiinţifice, a precizat Todorov, pentru postul radiofonic naţional bulgar.
Acvariul din Bulgaria va fi întrebuinţat şi în scopuri ştiinţifice, dar va fi deschis şi pentru public. Apa din acvariu va avea temperatura între -3 şi -2 grade Celsius. Acvariul va putea fi atins de vizitatori în câteva locuri amenajate special.
Construcţia primului acvariu cu apă rece din lume ce va putea fi vizitat de public este finanţată prin Fondul Naţional pentru Cultură din Bulgaria. Autoritățile și specialiștii din țara vecină se așteaptă ca acesta să devină o atracţie internaţională.
Todorov a subliniat faptul că în ultimii ani muzeul din Plovdiv s-a numărat printre cele mai dinamice muzee din Bulgaria. „Cu siguranţă că ar trebui luate în considerare noi completări ale echipei, pentru că este evident că treptat devenim şi un centru educaţional”, a precizat directorul muzeului.
Bulgaria are deja și un acvariu 3D cu apă sărată
Un al vis al personalului muzeului, acela de a avea primul acvariu 3D cu apă sărată din Bulgaria, s-a împlinit deja. Această instalaţie este formată din trei acvarii separate cu o capacitate totală de 30 de tone. Construcţia sa a fost inspirată de Larry, rechinul de recif al muzeului, care după ce a trăit în captivitate timp de 4 ani a crescut prea mult şi a avut nevoie de un acvariu mai mare.
Pereţii acvariului sunt acoperiţi cu o peliculă specială care le creează vizitatorilor iluzia că se află sub apă. În afara lui Larry, vizitatorii pot admira peşti tropicali cu un colorit bogat din Indonezia şi Singapore, peşti de foc, peşti piatră şi peştele broască de stridii, printre alte specii exotice.
Foto: EPA