Primul apel telefonic
Primul apel telefonic a fost realizat de Bell dintr-o cameră, într-o încăpere alăturată, unde era colaboratorul său, Thomas Watson, un tânăr mecanic şi creator de modele, care îl ajuta la experimentarea aparatului.
Prima frază rostită la telefon a rămas celebră: „Domnule Watson, vino aici; vreau să te văd!”.
Alexander Graham Bell – inventator celebru
Bell a fost un inventator notoriu, iar cercetările sale nu s-au limitat la doar un singur domeniu. Pe lângă telefon, Bell, care a trăit între 1847 și 1922, a mai făcut și cercetări în aeronautică, a inventat un detector de metale și a mai realizat diverse cercetări în genetică, dar și acustică, pentru că mama și sora sa erau surde.
Geniul lui Bell s-a manifestat de când acesta era mic. La doar 12 ani a realizat o inovație pentru tatăl prietenului său cel mai bun. Acesta se plângea că este anevoios procesul de decorticare a grâului, așa că Bell a realizat o mașinărie cu perii și palete pentru a simplifica totul.
Tot de mic s-a apucat să studieze singur pianul. Apoi a descoperit că este ventriloc, iar pe urmă a învățat limbajul semnelor, atunci când mama sa a început să își piardă auzul.
Primul apel telefonic – tranziția de la capul vorbitor la telefon
Tatăl său l-a sprijinit în experimente, iar în 1863 a făcut, alături de fratele său mai mare Melvill, un „cap vorbitor”, realizat pe baza unui proiect german.
Acesta a stat la baza marii sale invenții, telefonul. Pornind de la o traducere greșită din germană în franceză a unei lucrări a fizicianului Hermann von Helmholtz, Bell și-a dat seama că sunetele pot fi reproduse prin mijloace electrice.
- De la acest lucru, Bell a ajuns să inventeze telefonul. Mai întâi, în 1871, la doar 24 de ani, a început să experimenteze cu un melodeon, un dispozitiv prin care dorea să transmită muzică prin intermediul electricității.
În 1874, Bell începe să lucreze cu un telegraf modificat, iar acesta a fost baza viitoarei sale invenții.
În 1875, Bell a dezvoltat un telegraf acustic și a început cursa de patentare a invenției sale, care a fost brevetată pe 7 martie 1876. La trei zile după ce a obținut brevetul, Bell a efectuat prima conversație telefonică din istorie.
El a fost acuzat atunci că a furat invenția cercetătorului american Elisha Grey, care lucra în paralel la propriul telefon fix.
La un an după primul apel telefonic, a luat naștere Bell Telephone Company, prima companie de telefonie din lume
Datorită invenției sale, Bell a primit în 1880 un premiu de 50.000 de franci din partea guvernului francez, din juriu făcând parte și Alexandre Dumas fiul și Victor Hugo.
Cu banii câștigați, Bell a pus bazele Biroului Volta, numit așa după numele Premiului Volta, pe care îl câștigase. Ulterior, instituția și-a schimbat numele în Bell Labs.
La un an după primul apel telefonic, a luat naștere Bell Telephone Company, prima companie de telefonie din lume. Ulterior, aceasta a ajuns parte a American Bell Telephone Company.
Acum, compania se cheamă AT&T și este unul dintre cei mai mari operatori de telefonie din lume.
Bell Labs a ajuns sub tutela Lucent Technologies, iar Nokia a cumpărat compania
O parte din companie a fost vândută după ce guvernul SUA a spart monopolul AT&T, începând din 1974. Bell Labs a ajuns sub tutela Lucent Technologies, companie desprinsă din AT&T în 1996. Aceasta a fuzionat în 2006 cu francezii de la Alcatel pentru a forma Alcatel-Lucent. Nokia a cumpărat în 2016 compania, astfel că laboratoarele lui Bell se găsesc acum sub aripa sa.
Bell Labs a mai intrat în istorie și pentru prima transmisie TV la distanță
Bell Labs a mai intrat în istorie și pentru prima transmisie TV la distanță, între Washington și New York, care a avut loc în 1927. Tot la Bell s-au mai inventat tranzistorul, laserul, a fost descoperită teoria informației și a fost realizat sistemul de operare Unix. Cercetătorii săi au adunat, de-a lungul timpului, nouă premii Nobel.
Compania a pierdut însă lupta pentru primul telefon mobil, acesta fiind realizat de către Martin Cooper de la Motorola.
Decibelul, moștenirea lui Bell
Pe lângă invenții și companii, Alexander Graham Bell a mai rămas în istorie prin ceva: belul și decibelul, unitățile de măsură a intensității sunetului, au fost botezate după numele lui de cercetătorii de la Bell Labs.
Evoluția telefonului