Pugilistul roman Marian Velicu (foto), vicecampion mondial la categoria 48 kg, a fost depistat pozitiv cu furosemid, in urma unui test antidoping efectuat la Jocurile Bunavointei care au avut loc in 2001, la Brisbane (Australia).
Velicu este primul pugilist roman depistat pozitiv si conform unei hotarari a COR el va fi suspendat pe viata din lotul olimpic al Romaniei. Responsabilii FRB au primit vineri seara, din partea federatiei internationale, un fax prin care erau instiintati ca pugilistul roman va fi suspendat pentru doi ani din activitatea competitionala. Situatia sportivului va fi analizata in cadrul sedintei de miercuri a Biroului Federal. Rezultatul pozitiv a fost confirmat de Agentia Mondiala Antidoping.
Velicu a declarat ca nu va renunta la box, chiar daca va fi suspendat. „Este adevarat ca am luat o pastila de furosemid pentru a slabi, dar nu am stiut ca acel medicament se afla pe lista substantelor interzise. Eram disperat pentru ca mai era o singura zi pana la cantarul oficial, iar eu mai aveam de slabit 800 de grame. Semnasem ca voi participa la concurs si imi era teama ca, daca nu fac categoria, organizatorii o sa-mi impute toate cheltuielile.
Am luat acea pastila singur, fara sa spun nimanui. Eu sper sa nu fiu suspendat, iar daca totusi voi fi, atunci tot nu renunt la box”, a precizat Velicu, care in prezent se afla in cantonament la Resita cu lotul national al Romaniei.
Presedintele FRB, Iosif Armas, a declarat ca va face toate demersurile pentru ca Velicu sa nu fie suspendat, luand in calcul chiar un apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Marian Velicu a obtinut medalia de argint la Campionatul Mondial de box din 2001 de la Belfast, neputand sa boxeze in finala din cauza unei infectii la rinichi. Velicu mai are in palmares o medalie de bronz obtinuta la Campionatul European din anul 2000, de la Tampere (Finlanda). (Mediafax)
Ce este furosemidul.
Furosemidul este un diuretic, medicament ce accelereaza formarea si eliminarea lichidelor din corp. Utilizare: pentru o pierdere rapida in greutate, in sporturi structurate pe categorii de greutate (box, judo, haltere) si pentru a reduce concentratia dopantelor in urina, printr-o diureza rapida. Efecte secundare: deshidratare, scaderea volumului de sange circulant, crampe musculare, tulburari renale si de ritm cardiac, ameteli. Pierderea unei cantitati mari de apa duce la insuficienta renala sau cardiaca, ceea ce a condus la decese in cazul multor sportivi.