UPDATE – 27 octombrie, ora 14.55: Prezenţa virusului Pestei Porcine Africane a fost confirmată și după analizele efectuare la București, sâmbătă, 27 octombrie, la doi porci dintr-o gospodărie situată în localitatea Lespezi, comuna Homocea, din judeţul Vrancea, care devine astfel al 16-lea judeţ în care boala se manifestă.

„În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. Gospodăria  din localitatea Lespezi, comuna Homocea, judeţul Vrancea a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei”, anunţă Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Astfel, Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus conform planului de măsuri adoptat eliminarea porcilor din exploataţie, ecarisarea carcaselor şi instalarea filtrelor rutiere, relatează Antena 3.


Ciobanul stânei a fost cel ce i-a anunţat pe medicii veterinari după ce mai mulţi porci s-au îmbolnăvit, iar autorităţile au decis să izoleze întreaga zonă, inclusiv satul aflat în apropiere. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit deja, vineri, 26 octombrie, pentru a analiza rezultatele şi s-au dispus primele măsuri.

Însă, reprezentanţii Prefecturii Vrancea vorbesc despre o suspiciune şi nu despre un focar, pentru că prezenţa virusului a fost confirmată de un laborator din Brăilă, nu şi de laboratorul de referinţă din Bucureşti.

Dacă laboratorul din Capitală va confirma prezenţa virusului pestei porcine africane în respectiva localitate, atunci autorităţile vor eutanasierea tuturor animalelor aflate în focar, iar Vrancea va intra în mod oficial pe harta judeţelor afectate de virus. Un sfert din teritoriul României este afectat de pesta porcină africană.

„Proba este pozitivă, rezultatul a venit de la Laboratorul din Brăila. S-a reunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, încă se vorbeşte despre o suspiciune deoarece aşteptăm rezultatele de la Bucureşti. Până atunci, s-au luat primele măsuri, este un singur focar şi a fost izolată zona, nu mai intră sau ies animale şi produse de carne”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vrancea, Gabriel Micu, pentru Mediafax.

Recent, au fost descoperite și primele focare de pestă porcină africană îm județul Maramureş. Sătenii din Ieud cumpăraseră animalele dintr-o altă localitate.

Ulterior, pe Facebook, a fost semnalată și o gafă a Prefecturii Maramureș, privind pesta porcină din județ. Autoritățile luau „măsuri pentru extinderea focarelor”.

Oricum, după cazurile din Maramureș, s-au unit cele două zone de pestă porcină africană! 20 de județe afectate. Vezi cum arată harta acum!


Citește și.. Un primar din România vrea să pună un meteorit pe stema comunei! Nu este singurul edil care face alegeri bizare „specifice localității”


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News