Potrivit Gabrielei Gogiu, purtătorul de cuvânt al DSP Olt, medicii au trimis la 4 august o probă către Institutul Cantacuzino Bucureşti, iar în după- amiaza zilei de 6 august s-a primit rezultatul pozitiv pentru infecţia West Nile.
Pacienta a declarat în ancheta epidemiologică că a avut simptome din 28 iulie şi că nu a ieșit din casă din cauza căldurii, că nu a fost la piscină și că nu a fost undeva cu soţul la pescuit.
„La nivelul judeţului Olt este primul caz în acest sezon cald, putem recomanda populaţiei să se protejeze împotriva ţânţarilor, şi când prezintă imediat o simptomatologie, cu febră, greaţă, vărsături, poate să se manifeste total diferit la alte persoane, să vină la spital.
În fiecare sezon cald am avut cazuri confirmate pentru infecţia West Nile, dar nu s-au înregistrat decese, să ajungem la o stare general alterată de sănătate, să se ajungă la un deces“, a mai declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al DSP Olt.
Medicul de gardă de pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Caracal, dr Mihaela Bârsan, a declara că pacienta se află acum într-o stare bună.
„Este foarte bine pacienta, nu mai are simptome, analizele sunt bune. Doamna a fost adusă aici pentru că spitalul din Slatina este spital COVID, şi aici noi suntem non-COVID. Starea pacientei nu pune probleme în momentul de faţă”, a precizat medicul Mihaela Bârsan pentru News.
Cum se manifestă virusul West Nile
Infecţia cu virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.
În 80% din cazuri, persoanele infectate cu acest virus nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate, se recomandă vizita la medic, pentru că există risc de meningită.
În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.
În România, nu au mai fost confirmate cazuri de West Nile din 2019.
Simin Aysel Florescu, medic primar de boli infecţioase la Spitalul Victor Babeş din Capitală, a explicat că în fiecare an apar cazuri de infecţie cu boala West Nile şi că formele grave sunt foarte puţine în raport cu numărul total de infectări.
„Este o boală despre care se ştie de mult timp în spaţiul nostru geografic, în fiecare an există nişte cazuri de infecţie cu West Nile, în ţară, în special în sudul ţării, şi formele care ajung la spital sunt foarte puţine faţă de numărul total de infectări”, a spus Simin Aysel Florescu pentru News.
„De obicei ajung la spital persoanele vârstnice care fac probleme de meningo-encefalită, pentru că altfel se poate manifesta şi ca o boală febrilă simplă, nu este ceva de care să ne speriem neapărat, dar, evident, având în vedere că este o boală cu transmitere prin vectori, este bine să avem grijă la aceste cazuri”, a adăugat medicul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro