Cuprins:
Animalul infectat a fost sacrificat
Medicul veterinar-șef al Marii Britanii a declarat că au fost implementate măsuri stricte de biosecuritate pentru a preveni răspândirea bolii.
„Deși riscul pentru animale rămâne scăzut, îndemn toți proprietarii de animale să mențină o igienă riguroasă și să raporteze imediat orice semn de infecție Agenției pentru Sănătatea Animalelor și Plantelor”, a declarat Christine Middlemiss.
Gripa aviară poate provoca boli grave, inclusiv pneumonie, și chiar deces, iar experții monitorizează îndeaproape modificările virusului H5N1 de teama că ar putea declanșa o pandemie umană.
Virusul H5N1, detectat la o gamă largă de animale. Se poate transmite și la om
Deși Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA afirmă că nu există dovezi că H5N1 se transmite de la om la om, virusul a fost detectat la o gamă largă de animale, altele decât păsările, inclusiv pisici, vulpi, vidre, câini de tufăriș și porci. Experții spun că o nouă variantă a devenit endemică la vacile de lapte din SUA.
Este alarmă sanitară în Europa privind gripa aviară după ce un nou raport a descoperit 34 de potențiale mutații genetice care ar putea crește posibilitatea transmiterii gripei de la animale la oameni. Cercetătorii se tem că s-ar putea declanșa o viitoare pandemie.