Este vorba de un bărbat în vârstă de 63 de ani din județul Dolj, a transmis INSP.
Până în acest moment, de la începutul supravegherii infecției cu virusul West Nile – 7 iunie – s-au confirmat 4 cazuri de infecție.
Două cazuri au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 de ani și câte un caz la categoria 40-49 de ani și 70-79 de ani, conform Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.
Au fost câte un caz în Bucureşti, Bacău, Olt şi Dolj.
Epidemiologii recomandă populaţiei, pentru a se feri de virusul West Nile, să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casa (prin plase de protecţie la ferestre), să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.
Cum se manifestă virusul West Nile
Infecţia cu virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar. În 80% din cazuri, persoanele infectate cu acest virus nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate, se recomandă vizita la medic, pentru că există risc de meningită.
În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro