[ec-toc]
Focarul a cuprins 14 animale, dintre care trei bivoli au decedat și au fost confirmați cu această maladie de Institutul Friedrich Loeffler, laboratorul național de referință pentru febră aftoasă: „Focarul de boală a fost identificat în regiunea Brandenburg, în apropiere de Berlin. Este vorba de prima semnalare a acestei maladii în Germania după 1988”, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Economiei, Michael Hauck., citat de AFP.
Primele măsuri pentru stoparea răspândirii virusului, extrem de drastice
Autoritățile au convocat imediat un comitet de criză iar sâmbătă, 11 ianuarie, în districtul Märkisch Oderland, Brandenburg, a fost instituită o interdicție de transport pentru 72 de ore a vacilor, porcilor, oilor, caprelor dar și a altor animale precum cămile și lame, iar cele două grădini zoologice din Berlin s-au închis și ele: „Au fost create zone de excludere cu o lățime de trei kilometri și zone de supraveghere de 10 kilometri lățime”, a declarat Hauck într-o conferință de presă, anunță sursa citată.
Ministrul federal al Agriculturii, Cem Özdemir, a declarat într-un comunicat de presă:„Acum este vorba de a afla cât mai repede posibil pe ce cale a luat virusul. Urmărim foarte îndeaproape focarul. Scopul nostru comun, trebuie să fie să respingem rapid virusul pentru a minimiza daunele aduse agriculturii și industriei alimentare.” Autoritățile au spus că aproximativ 200 de porci de la o fermă din Ahrensfelde, în apropiere de locul unde a fost detectat focarul, vor fi sacrificați ca măsură de precauție.
Ce este febra aftoasă și cum se poate transmite
Febra aftoasă este o boală virală extrem de contagioasă care afectează rumegătoarele, cu simptome de febră și leziuni sub formă de bășici pe membranele mucoase și în zona copitelor.
Virusul, prezent în toate secrețiile și excrementele animalului bolnav, poate fi transmis cu ușurință prin contact direct cu animalul infectat, inclusiv oamenilor, care îl pot transport și ei. De asemenea, infectarea se mai poate face și prin consumul de carne sau lapte infestate și netratate termic. Riscul de epidemie este cu atât mai mare cu cât virusul poate circula pe calea aerului, în special în zonele cu climă temperată, până la 60 km pe uscat și până la 300 km peste apă, se explică într-un comunicat de specialitate.
Deși nu reprezintă un pericol direct pentru oameni, impactul economic poate fi sever. În Marea Britanie, în anul 2001, focarul de febră aftoasă a determinat autoritățile să omoare aproximativ șase milioane de animale din fermele infectate și din ferme de lângă acestea, costând miliarde de euro, anunță Euronews.