Primul heliport construit pe acoperișul Spitalului Județean Oradea a fost amenajat în primăvara anului trecut. Construcția are o suprafață de 625 de metri pătrați și permite aterizarea și decolarea elicopterelor medicale, care transportă pacienți în stare gravă. Astfel, oamenii, care au nevoie urgentă de ajutor, vor putea ajunge mai repede în sala de operații, scrie ebihoreanul.ro.
Astfel, spitalul orădean de devine primul din țară care este dotat cu o astfel de facilitate. Heliportul poate fi folosit, după ce a primit autorizație.
„Certificatul emis de Autoritatea Aeronautică este actul prin care, practic, am primit permisiunea de a folosi heliportul”, a declarat managerul Spitalului, dr. Gheorghe Carp.
Primul heliport construit pe acoperișul Spitalului Județean Oradea, util în situații de urgență
Conducerea spitalului din Oradea susține că heliportul va funcționa atât ziua, cât și noaptea, fiind amplasat în așa cel încât pacientul să poată fi transportat în scurt timp în sala de terapie intensivă.
Autorizarea heliportului a fost amânată din mai 2016. Autoritatea Aeronautică Civilă Română a cerut conducerii Spitalului Județean Oradea să ia măsuri suplimentare. Este vorba despre doarea cu o instalație specială pentru stingerea incendiilor, să mărească spațiul de siguranță de la marginile heliportului și să elaboreze un manual al Aerodromului ce conține reguli de operare. În tot acest timp, spitalul a instalat un sistem de balizaj care permite aterizarea elicopterelor pe timp de noapte, dar și în condiții de vreme nefavorabilă.
Trei ani a durat amenajarea heliportului care a costat un milion de lei. Banii provin din donații, din bugetul spitalului și de la Ministerul Sănătății.
Primul heliport construit pe acoperișul Spitalului Județean Oradea va fi folosit exclusiv de elicopterele destinate urgențelor medicale, de elicopterele SMURD și de o parte a elicopterelor Forțelor Aeriene Române.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro