Joi, 4 august 2022, președinta Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, le-a vorbit participanților la sesiunea „Politică” a forumului „Teritoriul simțurilor” despre problemele alegerilor din Rusia, relatează ziarul Kommersant.
Forumul „Teritoriul sensurilor” este o organizație a tineretului sprijinită de Agenția Federală pentru Tineret. Partidul lui Putin, „Rusia Unită”, sprijină la rându-i forumul tinerilor.
Pamfilova este cunoscută ca o fidelă a politicilor Kremlinului și consideră că problemele de credibilitate ale alegerilor vin pe fondul „războiului nedeclarat cu Occidentul anglo-saxon degradat”.
Occidentul încearcă să discrediteze alegerile
„Simțim, aș spune, o tensiune nervoasă în creștere. În ciuda faptului că adversarii noștri din străinătate nu sunt foarte vizibili în acest moment, ei muncesc din greu pentru a perturba și discredita marea campanie a federației. Cred că această campanie (alegerile regionale din acest an – Kommersant) va avea partea ei de probleme”, a declarat președinta CEC.
Potrivit Ellei Pamfilova, adversarii Rusiei se pregătesc să submineze și să discrediteze alegerile prezidențiale din 2024. Lipsa de încredere a cetățenilor, conform reprezentantei Comisiei Electorale Centrale, se datorează interferenței Occidentului în politica internă a Rusiei.
Cu toate acestea, publicul conferinței, notează ziarul moscovit, a fost mai puțin interesat de teoria intervenției din străinătate, ci mai mult de ce face Comisia Electorală, de exemplu, despre transparența votului electronic la distanță.
La un moment dat, unul dintre participanți a întrebat-o pe șefa comisiei dacă ar fi de acord cu ideea de a declara unii politicieni sau aleși drept agenți străini. În Rusia, legea impune oricărui cetățean care primește susținere sau influență din exteriorul țării să se autodeclare „agent străin”.
„Printre deputați se numără cei care au fost instruiți în diferite universități, care sunt supravegheate de CIA din SUA, inclusiv în străinătate”, a citit de pe o foaie de hârtie o participantă la forum, pe nume Valeria, „Ar trebui să fie introdusă noțiunea de «agent străin» împotriva acestor persoane, în special deputați, și să fie publicată informația despre ei în surse deschise, marcându-i ca agenți străini sau ca fiind instruiți în instituții de învățământ relevante?”.
Ce a răspuns Pamfilova
Șefa Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse a răspuns că este „împotriva reprimărilor nejustificate” și a îndemnat la o abordare înțeleaptă a problemei. În fraza care a urmat, ea a dezvăluit dimensiunile problemei de încredere a cetățenilor la o magnitudine despre care niciun înalt oficial nu s-a pronunțat până acum.
„Dacă doar facem jumătate din țară agenți, la ce bun?”, a zis Ella Pamfilova.
„Aceasta este o muncă delicată, de lungă durată, necesită răbdare. Este necesar să separăm grâul de neghină: un dușman convins trebuie să primească ceea ce trebuie să primească, iar cei care se îndoiesc trebuie convinși și atrași de partea lui”, a încheiat ea.
Cine sunt „agenții străini”
În Rusia, eticheta de „agent străin”, reminiscientă a abuzurilor drepturilor omului definitorii în vremea Războiului Rece, impune purtătorului ca orice publicație personală să fie precedată de o mărturisire de 24 de cuvinte că este scrisă de un „agent străin”.
Denumirea era inițial dedicată ONG-urilor activiste politic ce primeau fonduri din străinătate, apoi din 2017 a început să fie aplicată și unor organizații de presă. Din 2019, include și persoane care publicau material audio, vizual sau scris și primeau fonduri din străinătate. Din 2021 îi include pe toți aceia care împărtășesc informații despre crimă sau corupție ale armatei, serviciilor de securitate sau angajatorului.