Textul rezoluției a fost adoptat cu 393 de voturi ”pentru”, 221 ”împotrivă” și 64 de abțineri.

Votul pentru declanșarea articolului 7 a venit ca urmare a dezbaterlor din plen privind situaţia actuală din Ungaria și politicile duse de Budapesta privind drepturile fundamentale și care reprezintă ”un risc clar de încălcare gravă”, a valorilor UE.

Astfel, prin această rezoluție europarlamentarii au cerut Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne să redacteze o rezoluţie oficială ce va fi supusă la vot în plen. De asemenea, cer guvernului de la Budapesta să retragă legile împotriva azilanţilor şi organizaţiilor neguvernamentale şi să ajungă la un acord cu autorităţile americane, astfel încât Universitatea Central Europeană să rămână în Budapesta ca instituţie liberă.

“Recentele evoluţii din Ungaria au dus la deteriorarea gravă a statului de drept, democraţiei şi drepturilor fundamentale, ceea ce reprezintă un test pentru abilitatea UE de a apăra valorile sale fundamentale, spun deputaţii. Ei subliniază nevoia unui proces de protejare a valorilor principale ale UE, menţionat în rezoluţia din 25 octombrie 2016”, se arată în comunicatul PE.

Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.

Articolul 7 poate fi activat de o treime dintre statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimţământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate şi majoritatea absolută a deputaţilor.

Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate şi Parlamentul trebuie să îşi dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancţiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News