„Primul proces din Romania cu tema DeepFake. Un fenomen mai puțin cunoscut, dar prezent. Modificarea unor poze sau clipuri video și adăugarea feței unei persoane ce este ținta unei defăimări, calomnieri, în scopul compromiterii acesteia”, a transmis avocatul Cuculis.

Potrivit acestuia, o minoră a modificat un „clip explicit” și a adăugat fața unui coleg de clasă. Clipul astfel modificat a fost ulterior urcat pe YouTube și distribuit în clasă de către fată.

Părinții celor doi copii trebuie să achite 5.000 de lei daune morale reciproce, a stabilit Judecătoria Giurgiu. Potrivit instanței, se poate face apel în termen de 30 de zile.

Întrebat de Libertatea de ce și părinții băiatului trebuie să plătească aceeași sumă de bani, avocatul Adrian Cuculis a răspuns că tânărul a jignit-o, ulterior, pe fata care i-a trucat imaginea pe calculator.

Ce este Deepfake

În esență, Deepfake este o metodă computerizată prin care se generează conținut digital fals, precum poze și clipuri video, care sunt realizate astfel încât să pară reale. Termenul „deepfake” este derivat din combinația termenilor „deep learning”, o caracteristică inteligenței artificiale, și fake, adică fals.

Dan Demeter, expert de securitate în echipa globală de cercetare și analiză la Kaspersky a spus în urmă cu 3 ani pentru Libertatea că în cazul pozelor este mult mai ușor de generat conținutul „fake” deoarece originalul este static.

În cazul videourilor „fake” însă este însă necesară o muncă mult mai complexă pentru a lasă impresia că acel clip este autentic. Cele mai grele probleme sunt folosirea unei alte fețe decât cea reală.

În ultimii ani, fenomenul a luat amploare și tot mai mulți oameni au început să folosească astfel de aplicații bazate pe inteligența artificială, atât pe calculator, cât și pe telefoanele mobile.

Foto ilustrativă: Hepta

Urmărește-ne pe Google News