Profesorul universitar Cristian Preda a anunțat că va intra în grevă japoneză, începând cu data de 3 octombrie, în semn de protest față de rămânerea în funcția de ministru al educației a lui Sorin Cîmpeanu, care a plagiat, potrivit unei investigații publicate luni dimineață de jurnalista Emilia Șercan în PressOne. Într-un mesaj publicat pe Facebook, Cristian Preda i-a îndemnat pe toți profesorii din țară să-i urmeze exemplul.
Contactat de Libertatea, Preda spune că a recurs la acest gest „din disperare”.
„Constat că nu doar prim-ministrul e plagiator, ci și ministrul educației. Iar partidul din care fac parte amândoi, în loc să-i schimbe de urgență, le dă voie să facă legi care să-i absolve de culpă și pe ei, și pe alții care au făcut sau ar fi tentați să comită același delict. La fel a procedat și PSD cu plagiatorii săi”, a spus Preda.
În loc să se separe de fraudă, partidele o încurajează. Se întâmplă așa și fiindcă reacțiile din lumea educației au fost slabe. Profesorii se tem să vorbească. Le e teamă că inspectoratul, directorul, rectorul, ministerul îi pun pe lista neagră.
Cristian Preda, profesor universitar:
„Solidaritatea de breaslă e esențială”
Preda a precizat că, odată cu debutul noului an universitar de luni, își va începe fiecare curs explicându-le studenților că e „inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”.
„O explicație despre gravitatea situației de azi, când reușita în politică e tot mai strâns legată de furtul intelectual. Am anunțat protestul meu, cerând ajutorul profesorilor care lucrează în universități, dar și în școli și licee: solidaritatea de breaslă e esențială. Nu vom avea condiții mai bune în școli, salarii decente și educație solidă dacă închidem ochii la fraudele comise sub ochii noștri.”
Acesta afirmă că există și profesori care „preferă să ascundă mizeria sub preș” și tocmai pe sprijinul acestora se bazează personaje precum Sorin Cîmpeanu și Nicolae Ciucă.
„Dacă la vârf nu e cineva care să încurajeze onestitatea, impostura e consolidată. Dacă vezi că pentru a ajunge prim-ministru sau ministru e nevoie să copiezi, așa vei face! Din păcate, Ponta a fost doar primul dottore, nu și ultimul. Dacă mediul academic nu spune «stop!», partidele vor căuta reproducerea aceleiași farse”, spune Preda.
„Victimele sunt elevii și studenții”
Cristian Preda a condamnat reacția ministrului Cîmpeanu, care a afirmat că dezvăluirea despre plagiatul său este „o încercare de a bloca legile educației”, dar și că aceia care lansează astfel de acuzații sunt „un fel de habarniști”.
„Acum, când a fost prins el însuși cu mâța-n sac, zice că e victimă. Victime sunt, de fapt, elevii și studenții, cărora nu li se oferă un model de bună purtare, ci o farsă. Legile propuse de actualul ministru sunt transformate în scut pentru propria lui fraudă”, a explicat profesorul.
Orice ministru dovedit plagiator pleacă din funcție într-o democrație veritabilă, unde scrutinul public e necruțător. Cu atât mai mult unul care deține portofoliul educației. Cîmpeanu protejează plagiatorii din politică de 10 ani.
Cristian Preda, profesor universitar:
„România educată (2014-2024). Regrete eterne”
Profesorul încheie prin a-l critica pe președintele Klaus Iohannis, care, deși foarte vehement în cazul fostului premier Victor Ponta, acum „îi ține în brațe și pe Ciucă, și pe Cîmpeanu”.
„E cu atât mai grav cu cât dânsul e profesor de meserie. Dacă nu va schimba această garnitură, singurul proiect de care și-ar putea lega cei 10 ani de președinție e mort. Pe cruce va sta scris: «România educată (2014-2024). Regrete eterne».”
Libertatea a cerut luni un punct de vedere atât Administrației Prezidențiale, cât și consilierului prezidențial pe educație al președintelui Klaus Iohannis, Ligia Deca. Nu am primit deocamdată niciun răspuns.
Universitatea București reacționează
La scurt timp după apelul profesorului Preda, lansat marți dimineață, Universitatea București a transmis că nu acceptă și condamnă „orice acțiune care încalcă etica și integritatea academică” și a cerut ca „instituțiile responsabile ale statului” să-și facă datoria.
Luni dimineață, jurnalista Emilia Șercan a publicat în PressOne un text care arată cum, în 2006, pe când era șef de lucrări la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Sorin Cîmpeanu și-a însușit 13 capitole scrise de alți doi autori în 2000.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Prodromos • 28.09.2022, 11:38
"A bon entendeur, salut!" E un citat; si pentru ca e o replica a unui personaj caragialean dintr-o piesa de teatru notorie, nu mai fac nicio trimitere bibliografica. Vae magistri, vae ministri!
X01Y • 28.09.2022, 07:31
D-le profesor, nu vă supărați că d-l președinte tace mâlc în cazul de plagiat al d-lui ministru. Știți dvs când a luat cuvântul și a înfierat aceste practici care au devenit un fenomen social, cu excepția plagiatorilor care aparțin partenerilor de guvernare? Nu, d-l președinte are drumul lui, ne oferă pe tavă ca natiune oricui, dar mai ales "partenerilor" din SUA și UE, în timp ce marii "eroi" ai neamului, Drulică și Simion-Galerie mai aveau puțin și se îmbrânceau. Lipseau doar Zombilică și *** că Reghe s-a liniștit după ce a căpăcit-o pe "manechina" lui, ca piesa sa fie completă.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.