„Patima de civilizare a ajuns la noi un soi de psihoză colectivă. Toate lumea vrea să realizeze lucruri occidentale. Nu ați citit la rubrica de «curiozități» a ziarelor că în străinătate au luat ființă «Institute de frumusețe» pentru câini? Se poate ca București, capitala României, care produce un tip de câine Standard: ciobănesc de rasă curată, superioară, să nu posede un asemenea institut?!…”, scria „Ilustrațiunea română” în numărul din ianuarie 1934.

Articolul despre „Institutul de frumusețe” pentru câini deschis în București poartă titlul „Ce-i lipsește chelului!”.

„Deocamdată amatorii de frumusețe canină sunt cam rari, deși institutul e amenajat cu cele mai moderne aparate de îmbăiat, frizat, tăiat unghiile, cozile și urechile cățeilor din București. Aceasta, fiindcă bieții câini autohtoni nu sunt încă destul de pătrunși de necesitatea înfrumusețării unor cozi, urechi și unghii, pe care natura le-a creat lungi, stufoase sau ascuțite pentru huzurul neamului câinesc”, scria jurnalistul în urmă cu 84 de ani.

„Institutul de frumusețe” canină deschis în București se compunea „dintr-o cameră de primire și consultații, o sală de baie, una de operații și înfrumusețare și o sală pentru boale contagioase. Totul e nou, curat și strălucitor. Cei doi medici au halate albe, impecabile, iar ajutorul, mâinile proaspăt spălate. Cel mai bine îngrijit leagăn de copii nu se poate compara cu acest cochet local, destinat frumuseții potaielor de lux”, constata jurnalistul.

Puffy la cabinet!

Una din primele cliente ale Institutului din București a fost „Puffy”, un „griffon” corcit cu „terrier”. „Durdulie și cu părul mătăsos zburlit pe ochi, Puffy are sarcina înaintată, e aproape de naștere și a căpătat o eczemă, fiindcă mănâncă prea multă carne. D-na, stăpâna, lămurește cu multă îngrijorare că toată noaptea Puffy a avut un somn forte agitat… (…) Puffy se calmează și «nenea doctorul» o pipăie, o examinează cu deosebită atenție”.

După consult, veterinarul recomandă ca Puffy să țină regim alimentar: „paste făinoase cu unt și brânză sărată, supe dense de zarzavat, iaurt și dulciuri. Nimic mai mult. Cîteva injecții contra eczemei și toaleta, regulat. I se face deocamdată o baie cu apă caldă, fiartă electric, și un duș bun. I se mai taie puțin părul crescut prea abundent și unghiile ce amenință să strice puritatea rasei…

La plecare, domna cumpără un pachet cu biscuiți, un produs «importat din străinătate», compus din extract de oase și vitamine. A costat câteva sute de lei. Dar Puffy merită: știe să facă tumbe ca un adevărat câine de circ.

(…) E un semn al timpului. Am pornit-o serios pe calea progresului. Dar mai este un mare pas de făcut. În țara noastră, unde mor 65 la sută dintre sugaci, nu s-a gândit nimeni la frumusețea pisicilor?”,  întreba jurnalistul, retoric și amar, în „Ilustrațiunea română” din 1934.

Foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News