Cuprins:
Statisticile scad de la an la an
Conform ultimului sondaj, care acoperă anul academic 2023-2024, asociația a constatat că fetele din aceeași grupă de vârstă au fost în mod similar prudente, cu 27,5% spunând că au avut primul sărut, comparativ cu 22,8% dintre băieți – în scădere cu 13,6 puncte procentuale și 11,1 puncte față de 2017.
Proporția elevilor de liceu – cu vârste între 15 și 18 ani – care au sărutat pentru prima dată a fost în scădere din 2005, când unul din doi a spus că a avut primul sărut.
Ultimul sondaj, al nouălea al asociației în jumătate de secol, a arătat un procent mai mic de răspunsuri afirmative la întrebarea despre sărut decât în sondajul din 2017 pentru toate grupele de vârstă chestionate, care au inclus și elevi de gimnaziu și studenți, conform Mainichi Shimbun.
Asociația, care a chestionat mai mult de 12.500 de elevi, a spus că 12% dintre elevii de gimnaziu și liceu au spus că au avut relații sexuale, la fel ca și 14,8% dintre fete – în scădere cu 3,5 puncte procentuale și, respectiv, 5,3 puncte.
Efectul pandemiei și social-media asupra adolescenților
Dar un trend diferit a apărut când subiectul s-a referit la obiceiurile sexuale solitare, cu proporții în creștere ale elevilor din toate cele trei grupuri spunând că se masturbează.
Asociația a atribuit parțial tendința descendentă în sărut și relații sexuale pandemiei de Covid-19, care a declanșat închiderea școlilor și sfaturi oficiale de a evita spațiile închise, locurile aglomerate și situațiile de contact apropiat.
„Contactul limitat cu ceilalți în timpul izbucnirii coronavirusului poate să fi redus rata activității sexuale în rândul elevilor de gimnaziu și liceu”, a spus aceasta.
Yusuke Hayashi, profesor de sociologie la Universitatea Musashi, care a analizat rezultatele, a spus că combinația dintre închiderea școlilor și restricțiile privind contactul față în față în timpul pandemiei a venit „într-un moment sensibil, când elevii de gimnaziu și liceu încep să fie interesați de sexualitatea lor”.
Lipsa de relații interpersonale
Hayashi a declarat pentru Mainichi că prevalența mai mare a masturbării „poate fi datorată expunerii crescute la [imagini sexuale] în manga și alte media, mai degrabă decât ca un substitut pentru comportamentul sexual interpersonal”.
Tamaki Kawasaki, un columnist și lector de sociologie, a spus că rezultatele sondajului sugerează că tinerii japonezi „se îndepărtează uniform” de sex postpandemie.
„Acest lucru arată că tendința este ca oamenii să se îndepărteze de activitatea sexuală reală și fizică, chiar și într-un moment când este natural pentru ei să fie activi sexual”, a scris Kawasaki în ediția online a revistei President.
„În schimb, există o tendință mai puternică de a rămâne acasă și de a viziona conținut sexual singuri. Dacă adolescenții, care reprezintă viitorul țării, continuă astfel, atunci este greu de văzut vreo îmbunătățire a ratei scăzute a nașterilor”, a mai explicat sociologul.