În martie, Curtea cu sediul la Haga a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care îl acuză de comiterea de crime de război pentru că ar fi permis deportarea a sute de copii ucraineni.
Pretoria urmează să găzduiască un summit al BRICS în luna august – un grup de ţări format din Africa de Sud, Brazilia, China, India şi Rusia. În calitate de membru al CPI, Africa de Sud ar trebui teoretic să-l aresteze pe preşedintele rus dacă acesta intră pe teritoriul său.
„Partidul de guvernământ a hotărât, considerând prudent ca Africa de Sud să se retragă din CPI”, a declarat Cyril Ramaphosa într-o conferinţă de presă, după o vizită a preşedintelui finlandez Sauli Niinistö. Congresul Naţional African s-a reunit în weekend.
Chestiunea dacă Africa de Sud îl va aresta pe Putin este „în studiu”, a adăugat liderul sud-african.
„Putin poate veni în această ţară oricând”, a declarat anterior secretarul general al ANC, Fikile Mbalula, într-o conferinţă de presă.
„CPI nu serveşte intereselor tuturor, ci ale câtorva”, a susținut Mbalula.
Pretextul invocat de partidul aflat la putere în Africa de Sud
Potrivit lui Ramaphosa, decizia ANC de a retragere din CPI a fost luată „în mare măsură” din cauza a ceea ce este considerat drept tratament inechitabil al unor ţări de către această instanţă internațională.
Africa de Sud a vrut deja să se retragă din CPI în 2016, după o vizită a fostului preşedinte sudanez Omar al-Bashir. Pretoria a refuzat să-l aresteze pe acesta, de asemenea vizat de un mandat de arestare al Curţii.
Dar retragerea Pretoriei a fost zădărnicită de justiţia ţării, care a considerat că o astfel de decizie ar fi neconstituţională.
Africa de Sud pretinde că este „neutră” în conflictul declanșat de Rusia
Putere diplomatică africană, Africa de Sud a refuzat să condamne Moscova de la începutul războiului din Ucraina, afirmând că adoptă o poziţie neutră pentru a putea „juca un rol în soluţionarea conflictelor”, a explicat încă o dată Cyril Ramaphosa, indicând că el a vorbit de mai multe ori cu Putin.
Africa de Sud a găzduit de asemenea exerciţii navale cu Rusia şi China în largul coastelor sale în februarie, provocând „îngrijorare” pe scena internaţională.
Legăturile dintre Africa de Sud şi Rusia datează din epoca apartheidului, la acel moment Kremlinul (mai exact, fosta URSS) sprijinind ANC în lupta împotriva regimului rasist, aminteşte France Presse.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
seaman651 • 26.04.2023, 07:19
Adevarul este ca locul lui Putler este in Africa, in tarile lumii a treia. Africa de Sud se vrea civilizata si comparabila cu tarile occidentale, insa la fel ca India, nu s-a dat nimeni de ceasul mortii sa faca ceva semnificativ (pozitiv) dupa "eliberare".